1945 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen ilk atom bombası testinin sonrasında, tüm enkaz ve döküntüler birbiriyle kaynaştı ve New Mexico’daki test alanını şu anda “trinitite” adı verilen camsı bir maddeyle kaplanmış halde bıraktı. Yüksek ısılar ve basınçlar bir trinitite parçasının içinde sıra dışı bir yapının oluşmasına yardımcı oldu.
Proceedings of the National Academy of Sciences’de yayınlanan bir çalışmaya göre, nükleer çağ başladığı an meydana gelen bu yapı, yarı kristal adı verilen bir maddenin nadir görülen bir formu.
İlk kez 1980’li yıllarda laboratuvarda keşfedilen yarı kristaller, aynı zamanda doğada da meteoritlerde görülüyorlar.
New Mexico’daki test alanında oluşan ve yeni keşfedilen bu yarı kristal, insanlar tarafından meydana getirildiği bilinen en eski yarı kristal.
Daha Nadir Görülen Kırmızı Trinitite İsimli Bir Tür İncelendi
Trinitite ismini Trinity adı verilen ve bu maddenin bol miktarda oluştuğu nükleer testten alıyor. Çalışmanın araştırmacılarından olan New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan Terry Wallace, bu maddenin hala internetten bol miktarda satın alınabildiğini ancak ekibin incelediği trinitite maddesinin, daha nadir görülen kırmızı trinitite isimli bir tür olduğunu söylüyor. Trinitite maddesinin çoğunun yeşilimsi bir rengi oluyor ama kırmızı trinitite yerden bombaya uzanan tellerin kalıntıları olan bakır içeriyor.
Bu yeni yarı kristalse silisyum, bakır, kalsiyum ve demirden oluşuyor.
Maryland Üniversitesi’nden Miriam Hiebert, yapılan bu çalışmanın atom çağının başlangıcından kalma insan yapımı maddelerin hala bilimsel anlamda ilgi çekici olduğunu gösterdiğini söylüyor. Hiebert, “Tarihsel objeler ve materyaller sadece koleksiyonerler için bir ilgi alanı değil; bunların bilimsel anlamda da gerçek bir değerleri olabiliyor,” diyor.
Orijinal makale: