Journal of Research in Personality‘de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre sanatsal uğraşları olan, macerayı seven ve meraklı insanlar, çevrelerini diğer insanlardan daha farklı bir gözle görüyorlar.Melbourne Üniversitesi’nden Luke Smille ve Anna Antinori, bu konuyu “açıklık” olarak isimlendiriyor. Sözkonusu “açıklık”tan kasıt, gündelik hayatta dahi yeni olasılıkları görebilme yeteneği. Bu yetenek, bireyin sıradan nesneler için bile yeni ve orijinal kullanım şekillerini bulmasını sağlayan kognitif bir esneklik. Bu kategorideki kişiler daha yaratıcı ve olayları pek çok açıdan incelemeye istekli kişiler.

Fakat the Conversation tarafından yayınlanan bir makalede ifade ettiklerine göre, Smillie, Antinori ve yardımcı yazar Olivia Carter tarafından yürütülen görsel algı testinin sonuçları, bu insanların sadece farklı bakış açılarına açık olmakla kalmadıklarını, aynı zamanda etraflarındaki nesneleri de farklı algıladıklarını ispatlıyor.

Benzerlik, ortak nöral süreçlerin dahil edilebildiğini ileri sürüyor

Smillie, Antinori ve Carter, “açıklık” olarak tabir edilen bu durumun, iki göze aynı anda gösterilen, iki farklı resimden oluşan  bir çift farklı görselin meydana getirdiği ve “binoküler rekabet” olarak isimlendirilen görsel algı fenomeni ile alakalı olup olmadığını incelediler. Araştırmacılar, gözlemciye göre resimlerin bir gözden diğerine periyodik olarak değiştiğini açıkladılar.

Fakat iki resmin de aynı anda bilinçli olarak görülebilmesi anlamına gelen “rekabetin silinmesi” durumunda,  denek her iki resmin bütünleşmiş tek bir formunu görmekteydi. Araştırmacılar bu “rekabet silinmesi” durumunu, beynin, iki başedilemez uyarıcının ortaya çıkardığı probleme karşı yaratıcı bir çözüm üretmesi olarak değerlendirdiler.

Bir dizi çalışma yürütüldü ve “açık” insanların birleştirilmiş ya da iç içe geçirilmiş resimleri diğer sıradan insanlara göre daha uzun süre görebildiklerini keşfettiler. Bunun yanı sıra, söz konusu bireylerin rekabet silinmesi durumunu zihinsel süreçleri pozitif iken daha uzun süre yaşadıklarını ortaya çıkardılar.

Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre ise deneyimlere daha açık olan bireyler aynı zamanda da daha düşük görsel algı deneyimlerine sahipler. Açıklık ile ilgili olarak “yüksek kognitif özellikler” ve “düşük seviye” görsel özelliklerin arasındaki aşikar benzerlikler, yeni makalede tanımlandı. Araştırmacılar, aynı nöral süreçlerin her iki durumu da içerip içermediği konusunun incelenmesi gerektiğini savundu.

KAYNAK: Redorbit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here