ULB Neuroscience Institute’ta bir grup araştırmacının Philippe Peigneux öncülüğünde yaptığı bir çalışma, yavaş dalga uykusundayken öğrenme becerilerimizin sınırlı olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar manyetoensefalografi (MEG) kullanarak yürüttükleri çalışmada, beynimizin uykudayken sesleri algılayabildiğini ancak onları oldukları düzendeki gibi sıralı bir şekilde gruplandıramadığını buldu.
Hipnopedi, yani uyurken öğrenebilme becerisi, Aldous Huxley’nin yazdığı Brave New World (Cesur Yeni Dünya) kitabının ortaya koyduğu örnekle, 1960’larda popülerlik kazanmıştı. Kitapta insanlar gelecekteki görevleri için uyudukları sırada şartlandırılıyorlardı. Ancak bu konsept, uykuda öğrenme becerilerini destekleyen güvenilir bilimsel deliller bulunamadığı için zaman geçtikçe bir kenara bırakıldı.
Yapısal Kısıtlamalar Var
6 Ağustos’ta Scientific Reports’da yayınlanan çalışmaya göre, beynimiz uykudayken de uyanık olduğu zamandaki gibi sesleri algılamaya devam edebiliyor ancak bu sesleri oldukları düzendeki gibi sıralı bir şekilde gruplandırabilme becerisi uykudayken tamamen yok oluyor.
Hem yavaş dalga uykusundayken (uykunun beyin aktivitesinin son derece senkronize olduğu evresi) hem de uyanıkken bir dizi sesin öğrenilme istatistiklerini yansıtan beyin aktivitelerini kaydetmek için çalışmada kullanılan MEG sonuçlarına göre, katılımcılar uykudayken sesleri ayrı ayrı algılayabildiler ama istatistiksel olarak onları gruplandırabildiklerine dair bir tepki görülmedi. Uyanık olduklarında ise, tüm katılımcıların beyin aktiviteleri sesleri gruplandırabildiklerini gösterdi.
Bu çalışmanın sonuçları, yavaş dalga uykusundayken öğrenmede yapısal kısıtlamalarımız olduğunu ve uyku halindeki beynin öğrenme becerilerinin basit bir düzeyle sınırlı kaldığını ileri sürüyor.