Tuzlu gıdalar tükettiğimizde susayacağımızı düşünürüz. Bugüne kadar bilimin söylediği buydu. Ancak yapılan araştırmalar sonucun beklendiği gibi olmadığını gösterdi. Tuzlu yemek susatmıyor, hatta acıktırıyor gibi görünüyor.
Avrupa Uzay Ajansı, Çin ve Rusya’nın ortak projesi olan Mars500 projesi kapsamında Mars’a gidecek astronotların fiziksel ve psikolojik sağlık durumu hakkında fikir sahibi olabilmek için on erkek üzerinde deney yapıldı.
Denekler, uzay aracını taklit etmek için izole bir ortamda tutuldu. Tutuldukları süre boyunca tuz alımları 6,9 ve 12 gram olarak değiştirildi. Beslenmeleri ve idrar ürünleri günlük olarak incelendi. Sonuçlarsa beklendiği gibi değildi.
Deneklerin tuz tüketimi arttıkça su tüketimleri azalıyordu. Bu durumdaysa beklenenin aksine idrar ürünleri artıyordu. İdrar örnekleri incelendiğindeyse idrarın daha konsantre yapıda olduğu görünüyordu.
Araştırmacılar, bunu tuz tüketimi fazlalaştığında vücudun suyu normalden fazla tuttuğu ve dışarı atmaya izin vermediği şeklinde yorumluyor.
Erkek denekler üzerinde yapılan gözlem sonucunda elde edilen bu şaşırtıcı sonuçlardan sonra araştırmacılar erkek fareler üzerinde de tuz tüketimiyle ilgili deneyler yaptılar ve elde edilen sonuçlar yine benzerdi.
Bilim insanları, yiyecek tüketiminin fazlalaşmasını idrarla üre atımını sağlamak için daha fazla enerji gerektirmesiyle açıklıyor. Üre atımının vücudumuzdaki tuz ve su oranını korumak için önemli işlevi var.
Bu deneyler tuz hakkında bildiklerimizi sorgulatacak gibi görünüyor. Ancak yine de kesin bir yargıya varmak için çok erken. Çünkü ne fareler üzerinde yapılan deneylerden insanlara genelleme yapmak, ne de sadece düşük sayıda erkek üzerinde yapılan deneyden tüm insanlara genelleme yapmak doğru olur.
Kaynak: Popular Science, Nisan 2017