Arkeologlar Suudi Arabistan’daki bir mezarlıkta, sahiplerine ait insan kemiği kalıntılarının yanında gömülmüş evcil bir köpeğe ait 6,000 yıllık kemikler buldular. Önceki keşiflerin yaklaşık 1,000 yıl öncesine dayanan bu kalıntılar, bu bölgedeki köpek evcilleştirmesinin en eski örneği olabilir.
Köpeğin kemikleri, uydudan elde edilen görüntülerle mezarlık tespit edildikten sonra, 2018 yılında uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından bulundu.
Kalıntıların bulunduğu antik mezar bölgedeki en eskilerden biri ve yaklaşık olarak M.Ö. 4300 yılı kadar eskiye dayanıyor. Burası Neolitik-Kalkolitik çağ sırasında, yaklaşık 600 yıllık bir süreç içinde birçok jenerasyon tarafından kullanıldı. Araştırmacılar ayrıca, mezarın yerin üzerinde inşa edildiğini ve mezar soyguncularının onu kolaylıkla görebilecek olması nedeniyle bunun o dönem için sıra dışı olduğunu söylüyorlar.
Kemiklerde Artrit Belirtilerine Rastlandı
Ekip bir tek köpeğe ait 26 kemik parçası buldu ve bu kemikler, aralarında altı yetişkin, dört çocuk ve bir gence ait en az 11 insanın kalıntılarıyla birlikte gömülmüş durumdaydı. Köpek kemikleri bir çöl kurduna ait olamayacak kadar küçüktü. Aynı zamanda, kemiklerde artrit belirtilerine de rastlandı ve bu da köpeğin orta ila ileri bir yaşta olduğunu ve muhtemelen evcilleştirildiğini gösteriyor çünkü çoğu vahşi köpek bu kadar uzun süre yaşayamazdı.
Journal of Field Archeology’de yayınlanan çalışmanın başyazarı Hugh Thomas, “İnsanlar köpekleri seviyorlar ve bizim bir köpeğin insanlarla birlikte gömüldüğüne dair kanıtımızın olması, bu hayvanların sadece faydalı olmakla kalmadığını, aynı zamanda da hayvan ve sahibi arasında duygusal bir bağ olmuş olabileceğini gösteriyor. Teknolojik olarak çok ilerleme kaydetmiş olmamıza rağmen, köpeklerin insanoğlu için olan rolü ve önemi değişmedi,” diyor.
Thomas, Arabistan’da yapılacak daha fazla çalışmayla insanlar ve köpekler arasındaki önemli ilişkinin daha fazla ve muhtemelen de daha eskiye dayanan kanıtlarını bulmayı beklediklerini söylüyor.
Orijinal makale: LiveScience