Sülük Salgısına Gizlenmiş Şifa

4
28986

Eski zamanlardan beri sülükler birçok rahatsızlık ve kan yoluyla geçen hastalıkların, kirli kanı vücuttan uzaklaştırmak suretiyle, tedavisinde kullanılmıştır. Bu yöntem bazen tedavide, hatta yüksek farmakolojik hastalıklarda bile en iyi alternatiftir. İnsan vücuduna olan iyileştirici etkisinden dolayı bu geleneksel metod hâlâ kullanılıyor.

Vasküler Hastalıkların Tedavisi

Sülüklerin salgısında 100’ün üzerinde faydalı biyoaktif madde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de “hirudin”dir. Hirudin, kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeleri inhibe ederek pıhtılaşmayı engeller. Sülük, doymadan bu salgıyı kesmez. Sülüklerin vücuttan kendilerinin ayrılmasını beklemeden müdahaleyle ayırmak, bu yüzden fazladan kanamalara sebep olabilir. Bu bileşik tıpta da kardiyolojik ve hematolojik hastalıkların tedavisinde sıkça kullanılır. “Kalin” isimli bileşik de aynı görevi gören bir başka maddedir. Aynı zamanda interstisyel (dokulararası) sıvının viskozitesini artıran “hiyalüranidaz”enzimi içerir. Sülük salgısının içerdiği asetilkolin, histamin ve karboksipeptidaz A inhibitörü, damarları genişleterek kan akışını hızlandırır. Buna “vazodilatör etki” denir.
Bu bileşikler her şeyden önce kanın viskozitesini azaltmak için birlikte çalışır. Kanın kıvamını inceltir ve kan akışını daha iyi hale getirirler. Kanın koyu kıvamlı yapısı, onu hem pıhtı formuna gelmeye, hem de bireyin tansiyonunu yükseltmesine eğilimli hale getirir. Oluşan pıhtı parçacıkları vücudun çeşitli bölgelerine giderek damarları tıkayabilir. Bu da sonrasında kalp spazmlarına ve kalp krizlerine sebep olur. Kanın bu koyu kıvamlı hali özellikle parmak ve parmak uçları için risk teşkil eder. Vücudun merkezden uzak uzuvları olduğu için bu noktalara yeteri kadar temiz kan ve besin taşınamayabilir. Bu nedenle sülük salgısındaki antikoagülatif (pıhtılaşmayı engelleyen) bileşikler, kanı daha ince kıvamlı hale getirdiğinden hayati önem taşır.
Ayrıca, hirudin, segmental refleks mekanizmasını da uyardığından, kardiyovasküler hastalıkların tedavisine de katkıda bulunur.

sülük tedavisi ile damar rahatsızlıklarının düzelmesine katkı sağlanabilir

Kıl Dökülmesi ve Kellik Tedavisi

Sülük tedavisi, vücuttaki kel alanlara uygulandığı zaman bu noktadaki kan sirkülasyonunu artırır ve besin alımına yardım eder. Saç foliküllerini güçlendirir, bu suretle saç uzamasına katkı sağlar.
Kelliğe fungal enfeksiyonlar sebep olur. Sülük salgısında da mantar enfeksiyonlarıyla savaşmayı sağlayan antibakteriyel bileşikler bulunur.

Eklem İltihabı Tedavisi

Sülüğün yaklaşık 600 türü bulunur. Bunlardan yalnızca 15 türü tıbbi sülüktür ve eklem iltihapları ya da diğer hastalıklarda kullanılır.
Eklem iltihabı tedavisinin; sülüğün doğal anestetik salgılamasına dayanan, sivrisinek ısırığına benzeyen bir deneyim bırakan basit ve doğal bir yöntemi vardır. Sülük, enfeksiyonlu kanı uzaklaştırır, aynı zamanda salgıdaki bileşik ve enzimler eklemlerdeki iltihabı ve ağrıyı azaltır.
Tıbbi sülükler, kendileri vücuttan otomatikten ayrılmadan önce yaklaşık 1 saat kadar hastada yapışık kalır. Salgı boyunca hastalar rahatladıklarını hissederler. Sonrasında da tedavi bölgesi temizlenir ve kapatılır.
Bireye göre değişmekle birlikte, gerektiğinde ortalama her 6 ila 8 ayda bir sülük tedavisi tekrarlanır. Eklem ağrısı ve iltihap iyileşmesi, tedavinin ertesi günü kendini fark ettirebilir. Eklem iltihabı için tek tedavi yolu değildir, ama yüzyıllardır uygulanagelen bir yöntemdir.

Diyabet Tedavisi

Daha önce bahsi geçen hirudinin kan sulandırıcı özelliği de olduğundan, sülük salgısı diyabet tedavisine de katkı sağlar.

Kulak ve Duyma Problemlerinin Tedavisi

Sülük tedavisi en yaygın üç kulak probleminin iyileşmesine yardım eder; ani işitme kaybı, kulak uğultusu ve orta kulak iltihabı. Ani işitme kaybına iç kulakta “labirent” adı verilen yapının enfeksiyon kapması sebep olabilirken, kulak uğultusuna dolaşım bozuklukları, kullanılan ilaçlar ve yine enfeksiyon kapması sebep olabilir. Sülük salgısındaki antibakteriyel enzimler, işte bu bakterileri öldürerek işitme problemlerinin tedavisine yardımcı olurlar. Bu antibakteriyel ajanlar ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek ileri enfeksiyonlarla mücadele ederler.

Göz Hastalıklarının Tedavisi

Glokom , göz içi basıncının artmasıdır. Vitröz hümor’(gözde camsı cismin içinde bulunan, gözü besleyen sıvı)de çok fazla madde üretimi olduğunda veya geri emilim çok yavaş olduğunda ortaya çıkan bu durum, göz yapılarının sıkışmasına, bu da görüşte aşamalı bulanıklık ve görmede yavaş ama belli bir kayba sebep olur. Göze kan akış oranını azaltmak için sülüklerin kullanılması, vitröz hümorde madde üretimini azaltır ve göz basıncını düşürür.
Koryoretinit(koroid ve retinanın birlikte iltihaplanması) gibi iltihap hastalıklarının iyileşmesine de katkı sağlar.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Sülükler diş etindeki kan akışını da artıracağından, buradaki toksinlerin boşalmasına ve buranın besin alımının artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca antikoagülasyon ajanları da diş etlerindeki pıhtı parçacıklarını parçalar. Diğer faydalı bileşikler, antienflamatuvar ajanlar da şişikleri ve iltihapları azaltır.

Migren Tedavisi

Kalpte oluşturulan küçük kan pıhtılarının beyne gitmesi ve buradaki kan akışını bozmasının, baş ağrısı, bulantı, fotofobi gibi tipik migren semptomlarına sebep olduğuna dair bir teori vardır. Bildiğimiz üzere, sülüklerde hirudin dediğimiz antikoagülant bir madde bulunur. Bu antikoagülant madde kanı sulandırır, kan daha kolay ve hızlı akar. Bu da pıhtıların bozulmasına neden olacağından migrene iyi gelir.

Sülükten salgılanan hirudin, kanın pıhtılaşmasını azaltarak baş ağrısını azaltabilir.

Sülük salgısının, bildiğimiz ya da bilmediğimiz daha birçok hastalığa faydası vardır. Günümüze kadar ulaşabilmesi de bu geleneksel tedavi yönteminin etkisini bizlere kanıtlar.

 

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here