BMJ Case Reports’da yayınlanan bir çalışmaya göre, vücudu planlı bir şekilde ve aralıklı olarak uzun süre aç bırakmak, tip 2 diyabetin düzelmesine yardımcı olabiliyor. Doktorlar bu öneriyi, gözetimleri altındaki üç hastanın bu yöntemi uyguladıktan sonra insülini tamamen kesebildiklerini gördükten sonra yaptıklarını söylüyorlar.
ABD ve Kanada’daki yaklaşık her 10 kişiden birinde, erken ölüm ve ciddi hastalıklarla ilişkilendirilen tip 2 diyabet hastalığı bulunuyor. Bu durumun sadece Amerikan ekonomisine olan maliyetinin yılda 245 milyar dolar olduğu düşünülüyor.
Hayat tarzında yapılacak olan değişiklikler hastalığı yönetmenin anahtar noktası olsa da, çalışmanın yazarlarına göre, bu değişiklikleri yapmak her zaman kan şekeri seviyelerini kontrol altına alabilmek için tek başına yeterli gelmeyebiliyor. Ve bariatrik cerrahi (mide kelepçesi) seçeneği etkili olabilmesine rağmen, bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. İlaçlarsa semptomları kontrol altına alıp bazı komplikasyonları geçici olarak yok edebiliyor ancak hastalığın kendisini durduramıyor.
Doktorlar Bu Sonuca Nasıl Vardılar?
Doktorların gözetimi altındaki 40 ve 67 yaşları arasındaki üç diyabet hastası erkek, yaşadıkları belirtileri hafifletip hafifletemeyeceğini görmek için planlı ve aralıklı aç kalma yöntemini denediler. Hepsi de hastalıklarını kontrol altında tutmak için çeşitli ilaçlar ve günlük insülin dozlarını alıyorlardı. Ve tip 2 diyabete ek olarak, üçünün de yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterolü vardı.
Hastalardan ikisi, iki günde bir 24 saat boyunca açlık diyetini uygularken, üçüncü hasta bunu haftada üç gün yaptı. Diyetin uygulandığı günlerde, hastaların çay, kahve, su veya et suyu gibi çok düşük kalorili içecekler içmesine ve akşamları da çok düşük kalorili bir öğün yemek yemelerine izin verildi.
Açlık diyeti yolculuğuna başlamadan önce, bu üç hasta 6 saatlik bir beslenme eğitimi seminerine katıldı. Burada diyabetin nasıl meydana geldiği, vücudu nasıl etkilediği, insülin direnci, sağlıklı beslenme ve tedavi edici açlığın da aralarında olduğu diyabeti beslenmeyle kontrol altına almak gibi konularda bilgi aldılar.
Hastalar Bir Ay İçinde İnsülini Bıraktılar
Bu üç hasta yaklaşık 10 ay boyunca diyete sadık kaldıktan sonra, açlık kan şekerleri, son üç aydaki ortalama kan şekeri seviyesini gösteren HbA1c oranları, kiloları ve bel çevreleri yeniden ölçüldü.
Üç kişi de, açlık diyetine başladıktan sonraki bir ay içinde insülin iğnelerini yapmaktan kurtulabilmeyi başardı. Hatta bir kişi, insülini sadece beş gün sonra bıraktı.
Hastalardan biri, aldığı dört diyabet ilacından üçünü bırakabilmeyi başarırken, iki hasta tüm diyabet ilaçlarını bıraktı. Tümünde de, yüzde 10-18 oranında kilo kaybı gözlemlendi ve hem açlık kan şekerleri hem de HbA1c oranlarında düşüş meydana geldi.
Çalışmanın yazarları, bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu ve sadece üç kişiyi konu aldığını; dolayısıyla bu yöntemin tip 2 diyabet tedavisi üzerindeki geniş kapsamlı başarısı konusunda kesin sonuçlara varmak için henüz erken olduğunu söylüyorlar. Ancak 24 saatlik açlık diyetinin bu üç diyabetli hasta üzerinde gösterdiği pozitif etkilerin de dikkate değer olduğunu bildiriyorlar.