Ergenlik dönemindeki kız çocukları üzerinde yapılan bir çalışma, beynin kazanmaya ve kaybetmeye verdiği tepkiye bağlı olarak, güncel yaşam olaylarının depresif belirtiler üzerinde farklı etkiler meydana getirdiğini ortaya koydu. Beyni kazanmaya kuvvetli tepki veren çocukların gösterdiği depresif belirtilerde daha pozitif etkiler görülürken, kaybetmeye daha kuvvetli tepki veren beyinlere sahip olan çocukların gösterdiği belirtilerin negatif etkilerinde daha zararlı etkiler ortaya çıktı.
Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging’de yayınlanan çalışmanın yazarı Dr. Katherine Luking, “Hayatın getirdiği olaylara maruz kalmak ve kazanç ile kayba verilen nöral tepkiler depresyon için bilinen iki risk faktörüdür. Bulgularımız sayesinde bu iki faktörün depresyon üzerinde nasıl bir etkileşim yaptığını daha iyi anlıyoruz,” diyor. Çalışmada incelenen beyin tepkileri, günlük olayların etkileri ve depresif belirtiler arasındaki bağlantı, hayat olaylarının depresif belirtiler için bir risk veya bir koruma faktörü olmasını beyin fonksiyonlarının belirlediğine işaret ediyor.
Beyinleri Kazanmaya Kuvvetli Tepki Verenler Daha Mutlu
Çalışmada 8 ve 14 yaşları arasındaki kız çocuklarından para kazanabilecekleri ya da kaybedebilecekleri bir görevi yerine getirmeleri istendi. Beyinleri kazanmaya daha kuvvetli tepki veren kızlar, kendi davranışlarına bağlı pozitif hayat olayları (yeni bir arkadaş edinmek gibi) ve azalan depresif belirtiler arasında bir ilişki gösterdi. Dr. Luking’e göre, bu kazanmaya daha kuvvetli tepki veren beyinlere sahip kızların, kendi hayatlarında yarattıkları pozitif deneyimlerin faydalarından daha iyi bir şekilde yararlanabildiği anlamına geliyor.
Çalışma aynı zamanda, kaybetmeye daha kuvvetli tepki veren kızların, kendi davranışlarına bağlı olmayan negatif hayat olaylarıyla (doğal bir afet yaşamak gibi) depresif belirtilerde artış arasında bir ilişki ortaya koyduklarını gösterdi. Araştırmacılara göre, bu kaybetmeye daha kuvvetli tepki veren beyinlerin, özellikle de kendi kontrollerinde olmayan negatif olayların etkilerine karşı daha savunmasız oldukları anlamına geliyor.
Depresyona Karşı Yeni Tedavi Ve Koruma Yöntemleri Geliştirilebilir
Araştırmacılar bu sonuçların, kız çocuklarının hayatlarındaki bu kritik gelişim döneminde, pozitif ve negatif olayların onların ruh halleri üzerindeki etkilerini değiştirebilmek adına beyin mekanizmalarını hedef alabilmek için kendilerine bir fırsat sağladığını belirtiyorlar. Bulgular, kazanmaya verilen tepkilerin artırılması veya kaybetmeye verilen tepkilerin azaltılması yönünde tasarlanacak tedavilerin, pozitif deneyimlerin etkilerini kuvvetlendirebileceği ya da negatif deneyimlerin zararlı etkilerini azaltabileceğini öne sürüyor.
Bu deneyimlerin yaptığı etkileri değiştirebilmek depresyon riskini azaltabilir ya da ona karşı bir koruma geliştirebilir.