Mühendislerden oluşan bir ekip, İtalya’daki Pisa kulesi ile ilgili bir çalışma yaptı. Eğimli yapısıyla her an devrilebilecek gibi durmasına rağmen, ünlü kule 600 yıldan fazla bir süredir pek çok güçlü depreme karşı ayakta kalmayı başardı. Mühendisler, görünüşte dengesiz bir yapısı olan Pisa Kulesi’nin nasıl halen ayakta durduğuyla ilgili sırrı ortaya çıkardı.
Roma Tre Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, mevcut yapısal ve sismik veri kayıtlarıanaliz edilerek, kullanılmış olan inşaat malzemelerinin, altındaki kaya ve toprağın fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri incelendi ve kulenin hayret verici sağlamlığıhakkında elde edilen bilgiler, yapıyla ilgili önceki çalışmaların ötesine geçti.
Gelecek ay 16’ncı Avrupa Deprem Mühendisliği Konferansı’nda sunulması planlanan çalışmanın sonuçları, kulenin güçlü bir sismik titreşime karşı koyabilmesinin, dinamik toprak-yapı etkileşimi (DSSI) denilen bir olaydan kaynaklandığını gösteriyor.
Temel olarak, yumuşak toprağa tutunan kulenin yüksekliği (55 metre veya 183 feet) ve yapının çoğunu oluşturan mermerin sertliği gibi, sismik dalgalar yer altından geçerken kulenin titreşime girmesini engelleyen bazı özellikler var.
Bristol ‘İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Profesör George Mylonakis, yaptığı bir açıklamada, kulenin devrilecekmiş gibi durmasına neden olan yumuşak toprak yapısının, aynı zamanda kulenin depremlerde ayakta kalmasını da sağladığını ifade etti.
günümüzde Pisa Kulesi olarak bilinen ve Piazza dei Miracoli katedralinin zemininde bulunan çan kulesi inşaatı 1173’te başladı. Yapının, sekiz etaptan oluşan bir projenin üçüncü etabında iken ve altındaki kum, çamur ve kilden oluşan yumuşak topraktan dolayı eğilmeye başladığı söyleniyor. Ancak yapının, projenin üçüncü etabı sırasında kuzeye yaslandığı, bu nedenle mimarın, kulenin üçüncü katının kuzeye bakan tarafına küçük sütunlar ve kemerler yerleştirdiği düşünülüyor. Fakat inşaatçılar dördüncü etabı tamamlayamadan bir dizi dini savaşın patlak vermesi nedeniyle, inşaat durduruldu.
1272’de çan kulesini tamamlamak için tekrar girişimlerde bulunuldu. Daha sonra, bir önceki yüzyılda gerçekleşen toprak hareketlerinden dolayı bu sefer güney tarafına doğru yaslanan kulenin yeni mühendisleri, zamanda açıyı telafi etmeye çalıştılar, ancak yedinci öyküyü tamamladıktan sonra binaları durdurmak zorunda kaldılar fakat inşaat, 1278’de yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle bir kez daha durduruldu.. Kulenin inşaatı nihayet 1370 civarında tamamlandı ve ünlü yapı bugünkü eğimli bir görünümüne sahip oldu.
Kaynak: IFL Science
gerçekten çok güzel bilgiler. emeklerinize sağlık. Allah sizlerden razı olsun. bizi tefekküre yöneltiyorsunuz.
Yok yanlış yazmışlar redbull yüzünden yamuk yapmış 😀 XD