Circulation’da yayınlanan bir mikrosimülasyon çalışmasına göre, paketli gıdalardaki şekeri yüzde 20 ve içeceklerdeki şekeri de yüzde 40 oranında azaltmak, ABD’deki yetişkin nüfusun yaşam süresi boyunca 2.48 milyon kardiyovasküler hastalık olayını (inme, kalp krizi, ani kalp durması gibi), 490,000 kardiyovasküler hastalığa bağlı ölümü ve 750,000 diyabet vakasını önleyebilir.
Araştırmacılar ABD Ulusal Tuz Ve Şeker Azaltma Girişiminin (NSSRI) önerdiği pragmatik bir şeker azaltma politikasının sağlık, ekonomi ve eşitlik üzerindeki etkilerini simüle etmek ve ölçmek için bir model oluşturdular. NSSRI geçtiğimiz Şubat ayında, sektörün şekerli ürünlerini gönüllü olarak ve yavaş yavaş yeniden formüle etmesi hedefiyle bu politikaya nihai şeklini vermişti.
Ama ulusal bir politikayı uygulamaya koymak, şirketler hedefler doğrultusunda çalışırken onları izlemek ve kaydettikleri ilerlemeleri halka açık olarak rapor etmek için hükümetin desteğini gerektiriyor. Araştırmacılar modellerinin, ABD’de ulusal bir şeker reformülasyonu politikası için duyulan ihtiyaç konusunda bir fikir birliği sağlamasını umut ediyorlar.
Gıda Ve İçeceklerdeki Şeker İçeriğini Azaltmanın Amerikalıların Sağlığı Üzerindeki Etkisi Diğer Şeker Azaltma Girişimlerinden Daha Büyük Olacak
Çalışmanın başyazarı Siyi Shangguan, “Bu çalışmanın önümüzdeki birkaç yıl içinde reformülasyon girişimini ilerletmeye yardım etmesini umuyoruz. Ticari olarak hazırlanan gıda ve içeceklerdeki şeker içeriğini azaltmanın Amerikalıların sağlığı üzerindeki etkisi, bir şeker vergisi getirmek, eklenen şeker içeriğini etikette tanımlamak ya da okullarda şekerli içecekleri yasaklamak gibi diğer şeker azaltma girişimlerinden daha büyük olacak,” diyor.
Modele göre, NSSRI’ın politikası yürürlüğe girdikten on yıl sonra, ABD toplam net sağlık bakım maliyetlerinde 4.28 milyar dolar ve mevcut yetişkin nüfusun (35 ila 79 yaş arası) yaşam süresi boyunca 118.04 milyar dolar tasarruf etmeyi bekleyebilir. Aşırı şeker tüketimi nedeniyle hastalıklar geliştiren Amerikalıların kaybedilen üretkenliğinin sosyal maliyetleri de eklendiğinde, NSSRI’ın politikasının toplam maliyet tasarrufu, yetişkin nüfusun yaşam süresi boyunca 160.88 milyar dolara yükseliyor.
Bu politika aynı zamanda eşitsizlikleri de azaltabilir. Modele göre, en büyük sağlık kazanımlarının, adaletsiz sistemlerin tarihsel bir sonucu olarak en çok şeker tüketen toplumlar olan siyahi ve hispanik yetişkinler ile düşük gelirli ve daha az eğitimli Amerikalılar arasında olacağı tahmin ediliyor.
Şekerli gıdalar ve içecekler tüketmek, obezite ve tip 2 diyabet ile ABD’de önde gelen ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalıklar gibi hastalıklarla kuvvetli bir şekilde ilişkili. Her beş Amerikalı yetişkinin ikisinden fazlası obez, ikisinden birinde diyabet ya da diyabet başlangıcı var ve ikisinden neredeyse biri de kardiyovasküler bir hastalığa sahip.
Orijinal makale: Science Daily