Oyuncak Lazer Niçin Göze Tutulmamalı? İşte Cevabı:

0
5067

10 yaşındaki Yunanistanlı bir çocuğun sol gözünün retinasında, yeşil lazer ışıklı bir oyuncak yüzünden delik oluştu. Malesef çocuğun sol gözünde kalıcı görme kaybı meydana geldi.

Bu vaka ile ilgili New England Journal of Medicine‘de yayınlanan rapora göre, göz merceğinin en yüksek yoğunluğa sahip olduğu ve merkezi görme yetisinden sorumlu olan, gözün iç arka yüzeyinin ortasında bulunan makulada hasar meydana geldi.

Ailesi, çocuğun görme yetisinde bir azalma olduğunu farkedince, küçük çocuğu ilk olarak Teselya Üniversitesi Oftalmoloji Kliniği’ne getirdi.  İlk muayenede gözde büyük bir kesik olduğu ortaya çıktı. Daha sonra gelişmiş görüntüleme teknikleri ile incelendiğinde, lazer ışığının makulanın tüm katmanlarına nüfuz ettiği ve etrafındaki dokunun büyük oranda  kurumasına neden olduğu belirlendi. Deliğin hemen altında da iki küçük retina hasarı tespit edildi.

İlk görme testi, etkilenmemiş olan sağ gözünün 20/20 olduğunu, ancak solun 20/100 olduğunu ortaya çıkardı. Bunun anlamı, çocuğun 6 metre uzaklıkta duran bir nesneyi görme kapasitesinin, sağlıklı bireyin aynı nesneyi 100 metre uzaklıktan görme kapasitesine eşit olması. Uzmanlar yayınladıkları raporda “Hastanın görüşü 18 ay boyunca değişmeden kalmıştır” şeklinde bir ifade kullandılar.

Ne yazık ki, ışığı elektrik sinyallerine dönüştüren özel fotoreseptörler ve bu bilgiyi beyne aktaran komşu nöronlar, böyle bir hasardan sonra yenilenemez. Bu hücreler öldükten sonra, görme yetisini geri kazandırabilecek herhangi bir  tıbbi müdahale bulunmamaktadır.

Dokularda daha çok hasarın meydana geldiği ve yeni gerçekleşmiş maküla travması vakalarında, doktorlar vitrektomi olarak bilinen bir müdahalenin birkaç çeşidini gerçekleştirebilirler. Yine de vitrektomi operasyonu geçiren hastalarda katarakt gelişimi sıklıkla görülmektedir. Bu da görme yetisini daha fazla kötüleştirir.

Makalenin baş yazarı Dr. Sofia Androudi, çocuğun büyük ihtimalle rahatsızlığnı gizlediğini ve uzun süre kimseye söylemediğini belirtti. Dr. Androudi CNN’e yaptığı açıklamada çocuğun,  oyuncak bir sokak satıcısından satın alındıktan sonra lazer oyuncağı birkaç kez doğrudan kendi gözüne tuttuğunu itiraf ettiğini söyledi.

Lazer oyuncaklardaki yoğun enerji retina dokusunu hızla öldürebilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin klinik sözcüsü Dr. Ajay Kuriyan, bunun gerçekleşebileceği iki yol olduğunu açıkladı: “Yüksek frekanslı ışınları emen hücreler hızla genişleyebilir ve daha sonra da çökebilir.  Böyle bir durum, zararlı bir şok dalgasına neden olur. Lazerin ürettiği ısı ise tıpkı bir büyütecin güneş ışınlarını biraraya toplayıp kağıdı yakması gibi, doku hücrelerinin yanmasına neden olur.

Lazer pointerların tehlikeleri göz önüne alındığında, küçük bir çocuğun elinde kesici bir aletin oyuncak olarak verilmesinden farkları olmadığı konusunda uzmanlar hemfikir.
Bir lazer pointerınız varsa, hem kendizin hem de başkalarının gözbebeklerinden ve çocuklardan uzak tutunuz.

Kaynak: IFL Science

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here