Nobel Fizik Ödülü’nün Sahiplerinden Biri 55 Yıldan Sonra İlk Kez Bir Kadın Oldu

0
613

Nobel Fizik Ödülü, bu yıl lazer fiziği alanındaki çığır açan buluşları nedeniyle üç bilim insanına verildi. Ödülün yarısını Gerard Mourou ile paylaşan Donna Strickland bugüne kadar Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen sadece üçüncü kadın olurken, ödülün diğer yarısının sahibi ise Arthur Ashkin oldu.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’nin yaptığı açıklamaya göre, New Jersey’de bulunan Bell Laboratuvarları’nda görev yapan Ashkin’in ödüle layık görülme sebebi “optik cımbızı” icat etmiş olması. Optik cımbız sayesinde, aralarında partiküller, atomlar ve virüslerin de bulunduğu çok küçük canlı hücreler lazer ışınlarıyla tutulabiliyor ve ışının radyasyon baskısı kullanılarak fiziki objeler hareket ettirilebiliyor. Yapılan açıklamada, Ashkin’in 1987 yılında cımbızları kullanarak canlı bakterileri onlara zarar vermeden tuttuğu da vurgulanıyor.

Strickland Ve Mourou’nun İcadı Lazerli Göz Ameliyatlarında Da Kullanılıyor

Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi’nde görev yapan Strickland ve Fransa’da bulunan Ecole Polytechnique Üniversitesi’nde görev yapan Mourou’nun elde ettiği başarılar ise, dünyanın en kısa ve en güçlü lazer atışlarının icadına yol açtı. İkilinin buluşu, her yıl lazer kullanılarak yapılan milyonlarca göz ameliyatında da kullanılıyor.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında, Nobel Ödülü’nü kazandığı haberini aldığında buna inanamadığını ve büyük bir onur duyduğunu söyleyen Strickland, kadın fizikçilerin de bu alanda aktif bir şekilde varlık gösterdiklerinin, çok iyi işler çıkardıklarının ve bu nedenle onların tanınması, kabul edilmesi ve onlara saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ashkin 1.01 milyon dolar değerindeki Nobel para ödülünün yarısını alacak. Mourou ve Strickland ise ödülün diğer yarısını paylaşacaklar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here