Yapılan yeni bir çalışmaya göre, bilgisayar oyunlarını çok fazla oynamak, akıllı telefonlarla uğraşmak ve televizyon seyretmek, iki yaşındaki kadar küçük çocuklara bile anksiyete bozukluğu veya depresyon teşhisi konulması riskini artırıyor.
Preventative Medicine Report’da yayınlanan çalışma, çocuklar ve ergenler ekran başında günde sadece bir saat geçirdikten sonra bile, ilgilerinin azaldığını, irade güçlerinin ve duygusal denge durumlarının zayıfladığını ve bir görevi tamamlama becerilerinde ciddi oranda bir düşüş meydana geldiğini ortaya koyuyor.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün tahminlerine göre, gençler boş zamanlarında sadece eğlence amaçlı olarak ekran başında ortalama beş-yedi saat harcıyor. Ve elektronik aletler başında geçirilen zamanın gençlerin genel sağlık durumları ve iyilikleri üzerinde olumsuz etki yaptığı sonucuna varan araştırmalar da gün geçtikçe çoğalıyor. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu sene oyun oynama hastalığını 11’inci Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması yayınında listesine aldığını ve dolayısıyla artık oyun bağımlılığının bir hastalık olarak görülebileceğinin de yolunun açıldığını hatırlatmak önemli.
40 Binden Fazla Çocuğun Verileri İncelendi
Çalışmaları için 2016 yılında 2-17 yaş aralığındaki çocukları büyüten insanlar tarafından ABD Ulusal Çocuk Sağlığı İnceleme Programı için doldurulan anketleri kullanan araştırmacılar, rastgele seçtikleri 40.300’den fazla anketi incelediler. Posta yoluyla ve internet üzerinden toplanan ve çocuğun mevcut sağlık durumu; duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunları; ve ekran başında günde ne kadar zaman geçirdiği gibi soruları içeren bu anketler arasındaki otizm, serebral palsi ve gelişim geriliği gibi hastalıkları bulunan çocuklar hakkındaki veriler çalışma kapsamına alınmadı.
Araştırmacılar elektronik aletler başında günde yedi saatten fazla zaman geçiren ergenlik çağındaki çocukların anksiyete veya depresyonla teşhis edilmesi olasılığının, ekran başında günde bir saat geçiren çocuklara oranla iki kat fazla olduğunu buldular. Çalışma kapsamında incelenen tüm veriler göz önüne alındığında ise, ekran başında geçirilen zaman ve sağlık durumu arasındaki bağlantıların ergenlerde küçük çocuklardan daha fazla olduğu görüldü. Araştırmacılar bunun nedeninin, ergenlik çağındaki çocukların telefonlarında ve sosyal medyada daha fazla zaman geçirmesi olduğunu ve bu faaliyetlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin, daha küçük çocukların ekran başı aktivitesi olan televizyon ve video seyretmekten daha kötü olduğunun bilindiğini söylüyorlar.
Ekran Başında Geçirilen Süre Çoğaldıkça Olumsuz Etkiler Büyüyor
Çalışmada elde edilen bulguların bazıları şöyle:
- Günde dört saati ekran başında geçirenlerin psikolojik sağlığı, bir saat geçirenlerden daha kötü durumda oluyor.
- Ekran başında çok zaman geçiren anaokulu çağındaki çocukların sıklıkla öfkeye kapılma ihtimalleri diğerlerinden iki kat fazla oluyor ve bu çocukların heyecanlandıkları zaman sakinleşememe olasılıkları da yüzde 46 daha fazla.
- 14-17 yaşında olan ve günde yedi saatten fazla ekran başında zaman geçiren ergenlerin yüzde 42.2’si görevlerini tamamlamazken, bu yüzde ekran başında günde bir saat geçirenlerde yüzde 16.6’ya düşüyor.
- Ekran başında günde bir saat geçiren 11-13 yaş arasındaki çocukların yüzde 9’u yeni şeyler öğrenmeye merak ya da ilgi duymuyor. Bu oran, elektronik aletler başında geçirilen zaman dört saate çıktığında yüzde 13.8’e, yedi saati aştığında ise yüzde 22.6’ya çıkıyor.
Araştırmacılara göre, yapılan bu çalışma Amerikan Pediatri Akademisi’nin elektronik aletlerle meşgul olunan zaman kısıtlaması önerisinin doğruluğunu bir kez daha doğrular nitelikte: 2-5 yaş arasındaki çocuklar için kaliteli programlara odaklanmak şartıyla günde bir saat ve okul ve ergenlik çağındaki çocuklar için de günde yaklaşık iki saat.
Bu zararlı etkilerden korunmak adına, çocuklarda ve ergenlerde psikolojik sağlık durumunun çok iyi olmamasının muhtemel nedenlerini ve sonuçlarını belirlemek özellikle önemli taşıyor. Çünkü araştırmacılar, akıl sağlığıyla ilgili sorunların yarısının ergenlik dönemine gelinmeden oluştuğunu söylüyorlar.