Koronavirüs Daha Ne Kadar Mutasyona Uğrayabilir?

0
343

Dünya olabildiğince hızlı bir şekilde insanları aşılamak için acele ederken, koronavirüs mutasyona uğruyor ve genetik değişiklikler kazanıyor. 

Virüslerin mutasyona uğraması normal ve bunlara SARS-CoV-2 de dahil. Peki, ama virüsün uğrayabileceği mutasyonların bir sınırı var mı? 

Virologlar bunun bir sınırı olduğunu ama bu sınırın ne olduğunun tam olarak bilinmediğini ve virüsün uğrayabileceği tüm olası mutasyonları tahmin etmeye başlayamayacaklarını söylüyorlar. Columbia Üniversitesi’nde mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olarak görev yapan Vincent Racaniello, olası genetik mutasyonların sayısının görünür evrendeki bütün atomların sayısından daha büyük olduğunu belirtiyor. 

Ama meydana gelebilen mutasyonların çoğu önem taşımıyor. Racaniello, “Bunların birçoğu nötr; onlar sadece birikiyor ve taşınıyorlar,” diyor. Önemli olan mutasyonlar, genellikle koronavirüsün insan hücreleri üzerinde bulunan ACE2 reseptörlerine bağlanmak için kullandığı silahı olan spike proteininde gerçekleşiyor. 

Her Mutasyon Bir “Varyant” Olarak Tanımlanmıyor

Dahası, Cornell Üniversitesi’nde bir mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü John Moore, her mutasyonun yeni bir “varyant” olarak tanımlanmadığını söylüyor. Sessiz mutasyonlar gerçekleşiyor ama tanımlanan ve isim verilen varyantların, genellikle insanlara daha kolay bulaşma ya da aşılardan kaçma becerisi gibi dikkate değer özellikleri bulunuyor. 

SARS-CoV-2 insan popülasyonu içinde kısa bir zamandır dolaşıyor ve bu nedenle de, bilim insanları henüz simülasyonlara ya da virüsün geçmişine dayalı olarak gelecekte hangi varyantların ortaya çıkacağı konusunda tahminlerde bulunabilecek konumda olmadıklarını söylüyorlar. 

Moore, “Kontrolü elde tutan biz değiliz, biz tepki veriyoruz,” diyor. Diğer bir deyişle, mutasyonlar gerçekleşiyor ve bilim insanları sonradan bunların bulaşıcılık, öldürücülük veya aşıdan kaçma durumu üzerinde ne etkileri olacağını çözüyorlar. Örneğin, simülasyonlara dayanarak başka hangi mutasyonların ortaya çıkabileceğini tahmin ederek virüsün bir adım önünde olmak güzel olurdu ama virüsün mutasyona uğrama derecesi göz önüne alındığında bu pek olası değil. 

Bilim insanları gelecek varyantları önlemek için insanların zamanında aşılandığından emin olunması ve koronavirüse daha fazla mutasyona uğrama şansı verdiği için virüs yayılımının durdurulması gerektiğini söylüyorlar.

Orijinal makale: LiveScience

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here