Kök Hücreyle Retina İmplantı Yaşa Bağlı Görme Sorunlarını Durdurabilir

0
604

Yeni bir retina implantı yakında yaşa bağlı görme kaybının ortak bir nedenini tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Neovasküler yaşa bağlı maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı)  (NNAMD) (“kuru tip” AMD olarak da bilinir), hastalığı ilerleme aşamasındayken, kişinin görme çizgisinin ortasında bulanık bir alana neden olur.

Bazen, önceleri bulanık olan nokta sadece boş olur.

Kısacası, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebilir. Normal bir yaşam sürmeyi oldukça imkansız kılar. Sonuçta, bir araba sürmek veya yemek pişirmek gibi işler için önümüzde neler olduğunu görebilmemiz gerekir.

Şu anda, NNAMD’nin ileri evreleri için herhangi bir tedavi yoktur. Ancak Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (USC) Klinik Omftalmoloji Bölümü’nde bir profesör olan Amir Kashani liderliğindeki bir araştırma ekibi bunu değiştirmeyi umuyor.

NNAMD muhtemelen retinal pigment epitelyum (RPE) adı verilen gözdeki ince bir zar tabakasında bulunan hücrelerin parçalanması ile başlar. Kashani ve ekibi bu zarın işlevini taklit etmek için bir implant tasarladı.

İmplant retinaya uyum gösterdi ve baz bir materyale yerleştirilmiş insan embriyonik kök hücrelerinden yapıldı.

Ekip kemirgenler üzerindeki implantın bir versiyonunu test etmişti. Bu yüzden bir sonraki adım insanlardı. Bu nedenle araştırmacılar implantlarını ileri NNAMD’li 4 kişinin gözlerine yerleştirdiler.

Sonra, bu insanları 4 ila 12 ay arasında izlediler.

Uzmanlar tarafından bugün Science Translational Medicine‘de yayınlanan araştırmaya göre, dört katılımcının hiçbirinde retinal implantın herhangi bir olumsuz ya da ciddi bir yan etkisi olmadı ve araştırma süresince görme kaybı yaşanmadı.

Hatta katılımcılardan biri kendi görme yeteneğinde “gözle görülür bir gelişme” olduğunu fark etti.

Ekip hastanın gözlerinin ameliyat sonrası görüntülerini aldığında, kök hücrelerin mevcut retinal doku ile bütünleştiğini gördü. Yani, retinalar RPE’lerini geri almışa benziyordu. Bu iyiye işaretti.

Tabii ki, bu umut verici sonuçlar veren fakat son derece küçük bir örneklemdi. Dolayısıyla araştırmacıların bir sonraki adımı, retinal implantlarını daha büyük bir grup üzerinde test etmek.

Araştırmacıların umduğu şekilde devam ederse, kök hücreyle yapılan bu implant bir gün görme engelli binlerce yaşlı için büyük bir değişim anlamına gelebilir.

Kaynak: Science Alert

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here