Kimyanın babası Müslüman bilim insanı Cabir Bin Hayyan

4
19325

Müslüman âlim Cabir Bin Hayyan (721- 815), ya da Batı’da bilinen adı ile Geber, bilim tarihçilerince modern kimyanın ve metalürjinin babası olarak gösterilir. Modern kimyanın temelini oluşturan kristalizasyon, damıtma gibi pek çok temel kimyasal süreci keşfetmiş, imbik ve retort gibi günümüz kimya laboratuvarlarında kullanılan 20’den fazla laboratuvar malzemesini geliştirmiştir.

Bunların yanında Bin Hayyan, sitrik asit, asetik asit, cıva, kükürt, tartarik asit, kral suyu gibi birçok önemli kimyasalın üretim metotlarını bulmuştur. Bin Hayyan o kadar etkili bir kimyacıydı ki, hem Doğu’da hem Batı’da takipçileri olan bir ekolün kurucusu oldu.
Bin Hayyan’ın adını taşıyan 3 bin civarında eser mevcuttur; bunların büyük bir kısmı takipçileri tarafından onun adı kullanılarak yazılmıştır. Başta Bin Hayyan olmak üzere, Müslüman kimyacıların Batı’daki büyük etkisi, günümüzde modern kimyada kullanılan bazı terimlerin Arapça kökenli olmasına sebep olmuştur. Örneğin kimya (chemistry) kelimesi Arapça al-kimia’dan, alkol (alcohol) kelimesi Arapça al-kohl’den, alkaline kelimesi Arapça al-khali’den, natron kelimesi Arapça natrun’dan, imbik (alembic) kelimesi ise Arapça al-anbik’ten gelmektedir.

4 YORUMLAR

  1. Yalnızca Batı İnsanını gündem edinip kendi insanını ve değerlerini mütemadiyen aşağılama çabasına giren kişileri aydınlatmak için bu tür bilgilendirmeleri arttırmalıyız.

  2. Yeni bir şey icat etmeliyiz. Ancak o zaman gerçek manada üstünlük taslarız. Geçmişlerin üstünlükleri ile bir mesafe katamayız. Günümüz üstünlerini çıkarıp aleme tanıtmalıyız. Üç kağıda goy goya sapmadan.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here