Pediatric Research’de yayınlanan ve 3100’den fazla Finlandiyalı kadın üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bir annenin hamileliğinin erken dönemlerindeki kilosu, bebeğinin yaşamının ilk aylarındaki ve yıllarındaki davranışlarının ve uyum sağlama yeteneğinin nasıl olabileceğini etkileyebiliyor. Çalışmanın başyazarı Polina Girchenko’ya göre, her beş kilolu veya obez kadından birinin çeşitli davranış sorunları olan bebekler dünyaya getirme ihtimali bulunuyor ve bu bebekler çocukluk dönemine geldiklerinde bazı gelişimsel kilometre taşlarında da gecikme yaşanabiliyor.
Daha önceki bir araştırmada, her beş bebekten birinin hayatının ilk yılında davranışlarını düzenleyebilme konusunda zorluk çektiği ortaya konulmuştu. Bu, kendisine bakan kişi onu sakinleştirip yatıştırmadığı sürece aşırı derecede ağlamak, beslenme veya uykuya dalma konusunda zorluk yaşamak anlamına geliyor. Büyüdükçe, bu çocuklarda genelde davranışsal ve sinir gelişimsel sorunlar da görülüyor (hiperaktivite, konsantre olmakta zorluk yaşama veya kas fonksiyonlarında zayıflık gibi.) Hatta bazılarının IQ’ları daha düşük oluyor veya otizm spektrumunda yer alıyorlar.
Bu çalışmada, Girchenko ve meslektaşları, bir annenin hamileliğinin erken dönemindeki kilosunun, çocuğunun sinir gelişimini etkileyip etkilemediğini bulmayı hedefledi. Bunun için Finlandiya’nın farklı şehirlerinde yaşayan ve 2006 ile 2010 yılları arasında doğum yapmış olan 3117 kadının tıbbi verileri incelendi.
Davranış Sorunları Kilolu Annelerin Bebeklerinde Yüzde 22 Daha Fazla Görülüyor
Bu doğrultuda, önce annelerin hamileliklerinin ilk birkaç ayındaki kilolarının ve bu dönemde yüksek tansiyon veya gebelik diyabetine sahip olup olmadıklarının bilgileri toplandı. Ardından bu kadınlar, doğum yaptıktan sonraki ilk üç ay içinde bebeklerinin davranış kontrolü ve kendi kendilerini yatıştırma becerileri konusundaki soruları cevapladı. 2011 ve 2012 yılları arasında ise, bu çocukların gelişimsel kilometre taşlarının değerlendirilmeleri yapıldı.
Genel olarak, kilolu veya obez olan katılımcılar daha ileri yaştaki annelerdi ve bebeklerini sezaryenle doğuracaklardı. Bu annelerin üniversite eğitimi almış olma oranı daha azdı ve genellikle sigarayı da hamile olduklarını öğrendikleri zaman bırakmışlardı.
Sonuçta, kilolu annelerin bebekleri 17 günlük olduklarında, çoğunluğun davranış sorunları göstermeye başladıkları ortaya çıktı. Hatta, kilolu veya obez annelerin çocuklarında bu sorunların birden fazlasının görülme oranının yüzde 22 daha fazla olduğu belirlendi. Araştırma ekibi, bu sorunların ana faktörünün yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti değil, annenin kilosu olduğu sonucuna vardı.
Araştırmacılar elde ettikleri bulguların, bebeklik dönemindeki bu davranış sorunlarının kökeninin doğum öncesi döneme dayandığını ve en azından kısmen de olsa annenin kilolu veya obez olmasına bağlı olduğunu gösterdiğini söylüyor ve doğurganlık dönemindeki kadınların kilo sorunlarından kaçınmasını tavsiye ediyorlar.