Kasların Hafızasının Olduğu Keşfedildi

0
3576

Keele Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yürüttüğü bir çalışma, insandaki kas dokusunun DNA bazında bir hafızaya sahip olduğunu ispatladı. İskelet ve kas gelişimi periyodlarının genler tarafından “hatırlanması”, kasların ileriki zamanlarda daha fazla gelişebilmelerine yardımcı oluyor.

 

Scientific Reports’ta yayınlanan araştırmanın, kas geliştirici ve performans arttırıcı dopingler  kullandıkları tespit edilen sporcular için geniş kapsamlı anlamları olabilir. Çünkü kısa dönem yasakların bir işe yaramadığı dopingler, kaslarda uzun vadeli değişiklikler yaratabiliyor.

“İşaretli” Kaslar

Keele, Liverpool Johnson Moores, Northumbria ve Manchester Metropolitan Üniversitelerinden pek çok araştırmacı bir araya geldi ve en kapsamlı genom inceleme teknikleri kullanılarak 850.000’den fazla insan DNA’sı üzerinde çalışıldı. Düzenli egzersiz sonrası gelişim gösterip sonra tekrar eski haline dönen kaslar, ileriki dönemlerde egzersize yeniden devam edilmesi sonucu tekrar büyüme gösterdiklerinde, bu kasların DNA’larında bir tür özel kimyasalla “işaretlenmiş” ya da “işaretlenmemiş” birtakım genler tespit edildi.

Bu “işaretler” genlere kendi DNA’larını değiştirmeden aktif ya da pasif olmaları gerektiğini söylüyorlar. Buna Epigenetik Modifikasyon adı veriliyor.

Genlerin Rolü

Çalışmanın baş yazarı ve Keele Üniversitesi Hücre ve Moleküler Kas Fizyolojisi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Dr. Adam Sharples ve doktora öğrencisi Robert Seaborne, “bu çalışmada epigenetik bilgilendirme yoluyla önceki yıllarda düzenli spor yaparak gelişen kasların, tekrar gelişme gösterdiklerinde, kaslardaki “işaretsiz” genlerin sayılarının daha fazla olduğunu ispat ettik. Hatta tekrar kas kaybettiğimizde dahi bu genler “işaretsiz” kaldılar fakat bu işaretsizleştirme daha büyük çapta genleri harekete geçiriyor ve ileriki dönemde düzenli spor yapanlarda daha fazla kas gelişimi sağlıyor. Yanı bu durum önceleri geliştirilmiş olan kasların epigenetik bir hafızaya sahip olduklarını kanıtlıyor.” şeklinde bir açıklama yaptılar.

Bu araştırma, sakatlanma sonrası atletlerin nasıl antrenman yapmaları gerektiği ile ilgili önemli bilgilere sahip. Ayrıca doping kullanırken yakalanan atletler için de potansiyel olarak oldukça kapsamlı sonuçlar sunuyor.

Egzersiz Türünün Kas Hafızasındaki Rolü ve Doping

Dr Sharples “bir sporcunun kasları geliştikten sonra hasar görürse ve kas kaybı yaşanırsa, kas hafızasından sorumlu olan genler tespit edildiğinde bu yöntem, sonradan iyileşmede yardımcı olabilir. Farklı egzersiz programlarının bu kas hafızasından sorumlu genlerin aktifleşmesinde nasıl yardımcı olduğu ile ilgili daha fazla araştırma yapmak, bu süreci anlayabilmek için önemli.” ifadesinde bulundu. 

Mr. Seaborne ise şöyle devam etti: “Seçkin bir atlet kaslarının büyümesi için doping alırsa, bu kaslar önceki büyümeden kaynaklı oluşan hafızayı korur. Atlet yakalanırsa ve men edilirse, -kısa süreli men etme durumları yeterli olmayabilir-artık doping almıyor olsa da önceden doping almış olduğu için hala diğer yarışmacılara göre daha fazla avantaja sahip olabilir. Bunu netleştirmek için ise şu anki çalışmada incelenen egzersizlerden ziyade, kas geliştirmek için kullanılan dopingler üzerinde daha fazla araştırma yapmak gerekir.” dedi.

Kaynak: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here