İlk Uçan Türk

0
3439

Hezarfen Ahmet Çelebi 1609 yılında dünyaya gelmiş Osmanlı topraklarında yaşamış olan bir Müslüman-Türk bilgindir. Geniş bilgisinden dolayı halk arasında Binfenli ve çok şey bilen manasına gelen Hezarfen lakabıyla anılmıştır. Kendisini önemli kılan ise kendi yaptığı kanatları kullanarak ilk uçmayı başarmış insan olmasıdır. Yaptığı çoğu çalışmada hocası İsmail Cevheri’den yararlanmıştır. Yaptığı çalışmalar ve deneyler sayesinde Türk Havacılık Tarihi’nin en önemli kişilerinden biri olmuştur. Ahmet Çelebi uçma merakından dolayı kuşlar ve kanatları üzerinde birçok gözlem yapmış ve olumlu sonuçlar almıştır. Ardından oluşturduğu yapay kanatlarının dayanıklılığını test etmek için Ok Meydanı’nda birçok deney yapmıştır.

Yaptığı çalışmalar ve deneylerden sonra artık uçma kararı almış ve lodoslu bir havada Galata Kulesinden kendi yaptığı kanatlar ile birlikte kendini aşağı bırakmıştır. Kaynaklara göre Üsküdar’dan Doğancı’ya kadar süzüldüğü ve Doğancı’ya indiği söylenir. İnsanın uçma deneyiminin başlangıcı niteliğinde olan bu olay hem Osmanlı’da hem de Avrupa’da çok fazla ilgi görmüş ve ses getirmiştir.

Bu uçuş hakkındaki bilgiler ise sadece Evliya Çelebinin büyük Seyahatnamesindeki bilgilerden ibarettir. Seyahatname’de şu şekilde anlatılmıştır.

Hezarfen Ahmed Çelebi’nin bu uçuşu ile ilgili, şu ifadeleri yazmıştır; ”İptida Okmeydan’ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu’nda Sinan Paşa Köşkü’nden temaşa ederken, Galata Kulesi’nin taa zirve-i belasından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar’da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: “Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir âdemdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil, ” diye Gazir’e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu.”

Hezarfen Ahmet çelebinin Galata Kulesi’nden Doğancılar’a kadar olan 3358 metrelik mesafeyi kol kası gücüyle çırparak gitmesi imkânsız gibi gözükmektedir. Günümüz aerodinamik biliminin ışığında incelendiğinde hava akımından yararlanarak bu uçuşu gerçekleştirmiş olma ihtimali daha mümkündür.

Yönetmenliğini Mustafa Altıklar’ın yaptığı 1996 yapımı Türk Filmi ‘’ İstanbul Kanatlarımın Altında‘’ Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuş olayını işlemiştir. PTT İdaresinin 17 Ekim 1950 tarihinde İstanbul’da toplanan Milletlerarası Sivil Havacılık Kongresi için çıkarttığı üç hatıra bulundan Zeytuni yeşil-mavi renkli 20 kuruşluk olanının taşıdığı temsili resim, Hezarfen’in Galata Kulesinden Üsküdar’a uçuşunu tasvir etmektedir.2010 yılının sonlarında ‘’Hezarfen The Movie’’ adlı bir üç boyutlu kısa animasyona da konu edilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here