Doktorlar, hayatını kurtarmak için son bir çabayla bir domuz kalbini bir hastaya başarıyla nakletti. Son derece deneysel olan bu cerrahi işlem, genetiği değiştirilmiş bir domuzun ilk kez bir insan için organ bağışçısı olarak kullanıldığını işaret ediyor ve organ nakline ihtiyaç duyan yüz binlerce Amerikalıya umut veriyor. Ameliyattan üç gün sonra doktorlar, 57 yaşındaki Marylandlı adamın yeni kalbinin iyi durumda olduğunu bildirdi.
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde ameliyatı gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith, New York Times için Roni Caryn Rabin’e “Nabzı yaratıyor, baskıyı yaratıyor, resmen onun kalbi oldu” diyor. “Çalışıyor ve normal görünüyor. Heyecanlıyız ama yarının bize ne getireceğini bilmiyoruz. Bu daha önce hiç yapılmadı.”
Kalp alıcısı David Bennett, deneysel kalbin çalışacağının garantisi olmadığını bilerek sekiz saatlik ameliyata giren ilk kişi olmayı kabul etti. Associated Press’ten Carla K. Johnson’ın haberine göre, kalp yetmezliği ve düzensiz kalp atışı nedeniyle insandan kalp nakli için uygun olmayan Bennett, başka seçeneği olmadığını söyledi. Pazartesi günü, Bennett yeni kalbini çalıştırmak için bir kalp-akciğer makinesine bağlıyken kendi başına nefes almayı başarıyordu.
David Bennett Jr., Times’a, Bennett oğluna genetiğiyle oynanmış bir domuz kalbi almayı tercih ettiğini söylediğinde, “başlangıçta ona inanmadım” diyor. “Bir ay veya daha fazla bir süredir hastanedeydi ve deliryumun başlayabileceğini biliyordum. Bunun hiçbir şekilde, şekil veya formda olamayacağını düşündüm.” Babasının başarılı naklini gördükten sonra Bennett Jr., “Bu bir mucizeden başka bir şey değil” diyor.
Bennett’in nakli, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan alınan bir kalbin, hemen reddedilmeden insan vücudunda işlev görebileceğini gösteriyor. Doktorların kalbin Bennett’e uzun vadede yardımcı olup olmayacağını anlaması aylar alabilir, ancak tekniğin gelecekte daha fazla hayat kurtaran nakiller için kullanılabileceği konusunda iyimserler.
Her yıl on binlerce Amerikalı organ nakli oluyor, ancak ihtiyacı olanlar için organ bulmakta sıkıntı çekiliyor. Ulusal nakil bekleme listesinde 100.000’den fazla kişi var ve her gün yaklaşık 17 kişi organ beklerken ölüyor. Bu, bilim insanlarını insan vücudu tarafından reddedilmeyecek hayvan organları geliştirmeye motive etti ve gen düzenlemedeki ilerlemelerle operasyon nihayet mümkün oldu. Dönüm noktası niteliğindeki kalp nakli, doktorların geçen Eylül ayında, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan bir böbreği, ölen bir insan vücuduna geçici olarak bağlamasından sonra geldi.
USA Today’den Karen Weintraub, Bennett’in bağışçısının bir yaşında, 240 kiloluk bir domuz olduğunu ve özellikle hayatını kurtarmak için yetiştirildiğini bildiriyor. Domuzların yetiştirilmesi kolay olduğu ve organları sadece aylar içinde insan boyutuna ulaştığı için, doktorlar başka bir hayvan yerine bir domuzun kalbini kullanmayı tercih ettiler.
Kalbi Bennett’e uygun hale getirmek için domuz donörünün bir dizi genetik modifikasyondan geçmesi gerekiyordu. Domuzun genomundan dört gen silindi, bunlardan biri hızlı organ reddiyle bağlantılı ve biri de kalbin implante edildikten sonra büyümeye devam etmesini önlemek için. Organı Bennett’in bağışıklık sistemine daha dost hale getirmek için tasarlanan altı insan geni de donör domuzun genomuna eklendi.
United Network for Organ Sharing’in baş tıbbi görevlisi ve bir organ nakli doktoru olan David Klassen, Times’a “Bu bir dönüm noktası” diyor. “Organ yetmezliğini tedavi etme şeklimizde büyük değişikliklere yol açacak kapılar açılmaya başlıyor.”
Kaynak: Smithsonian Magazine