Çocukların eğlence amaçlı olarak cep telefonu, tablet, oyun konsolu gibi elektronik aletleri kullanarak geçirdikleri zamanlar uzun süredir tartışılmakta olan bir konu. 8-11 yaş aralığındaki 4.500’den fazla Amerikalı çocuk üzerinde yapılan yeni bir gözlemsel çalışmaya göre ise, bu süre günde iki saati bile bulmamalı.
The Lancet Child & Adolescent Health’de yayınlanan çalışmanın sonuçları, elektronik aletlerle günde iki saatten az oynayan, yeterli miktarda uyuyan ve fiziksel aktivitede bulunan çocukların bilişsel yetilerinin, bunları yapmayan çocuklardan daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.
Kanada 24 Saat Hareketi, çocukların bilişsel gelişimlerinin iyi bir şekilde devam etmesi için, günde 9-11 saat uyku uyumayı, elektronik aletler başında iki saatten az zaman geçirmeyi ve en azından bir saat boyunca fiziksel aktivitede bulunmayı öneriyor. Ancak yapılan çalışmaya göre, 8-11 yaşındaki her 20 Amerikalı çocuktan sadece bir tanesi bu üç tavsiyeye uyuyor ve genel olarak ekran başında geçirdikleri ortalama süre de günde 3.6 saat.
Araştırmacılar çocukların günlük aktivitelerinin onların beyinlerine ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunduğunu ve fiziksel aktivite, hareketsizlik ve uyku konusundaki davranışların bilişsel durum üzerinde hem ayrı ayrı hem de kolektif olarak etki yapabildiğini belirtiyorlar. Edinilen bulgulara göre, iyi uyumak ve fiziksel aktivitede bulunmak akademik performansta iyileşmeyle ilişkiliyken, tek başına fiziksel aktivite, aynı zamanda daha iyi bir tepki süresi, dikkat ve hafıza ile de bağlantılı.
Çalışma Nasıl Yürütüldü?
Çalışmada Amerika Birleşik Devletleri genelindeki 20 bölgeden 4.520 çocuğun verileri incelendi. Çocukların fiziksel aktivite, uyku ve elektronik elet kullanımı sürelerini belirlemek adına, başlangıç aşamasında çocuklardan ve ebeveynlerinden anketler doldurmaları istendi. Çocuklar ayrıca, onların dil becerilerini, epizodik belleklerini, yürütücü işlevlerini, dikkatlerini, işleyen belleklerini ve beyinlerinin işleme hızlarını değerlendiren kognitif bir test tamamladılar. Çalışmada ev gelirleri, ebeveynlerin ve çocukların eğitimleri, etnik kökenleri, ergenlik öncesi dönem gelişimleri, vücut kitle endeksleri ve çocukların travmatik bir beyin yaralanması geçirip geçirmedikleri de denetlendi.
Katılımcı çocukların sadece yüzde 5’inin üç tavsiyeye de uyduğunun görüldüğü ve sadece elektronik alet kullanma süresi konusundaki tavsiyeye uyma ve bilişsel gelişim arasında bile çok kuvvetli bir ilişki olduğunu ortaya çıkaran çalışmanın araştırmacıları, şimdi konu hakkında daha da detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Onlara göre bu bulgular ışığında, pediatristler, ebeveynler, eğitimciler ve karar verici mercilerde bulunan insanlar, çocukluk ve ergenlik dönemleri boyunca eğlence amaçlı elektronik alet kullanımı süresini kısıtlı tutmayı teşvik etmeli.