The University of Manchester’da yapılan yeni bir çalışmaya göre, 4.5 milyar yıl önce Güneş Sisteminin başlangıcı sırasında oluşan meteoritlerde bulunan organik maddenin kaynağı, Dünyadaki hayatın başlangıcına dair kilit ipuçları sağlayabilir ve astronomlara diğer güneş sistemlerinde olası yaşanabilir bir ortam olup olmadığını araştırmakta yardımcı olabilir.
Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan araştırma, kondrit asteroitlerin bileşiklerindeki organik materyallerin muhtemelen Güneş Sistemimizin başlangıç aşamasındaki basit kimyasal reaksiyonlar yoluyla oluştuklarını onaylıyor.
Karbonlu kondritler, kökenleri Güneş Sistemimiz kadar eskiye dayanan kondrit asteroitler olan meteoritlerdir. Araştırmacılar, bu belirli meteoritlerde bulunan organik materyallerdeki oksijenin izotopik yapısını incelediler ve meteoritlerdeki hayat için gerekli olan karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen ve sülfür gibi kilit elementlerden oluşan organik materyallerin kökenlerini belirlediler.
Bulgular, eğer organik materyaller Güneş Sistemimizde faaliyet gösteren basit kimyasal süreçlerle meydana gelebiliyorsa, onların diğer gezegen sistemlerinde de yaygın olma ihtimallerinin bulunduğu yönündeydi.
Karbonlu Kondritlerin Önemi
Karbonlu kondritler, Güneş Sisteminde şekillenen taşlar, organik maddeler, su buzları ve ince tozlar gibi ilk katı maddelerden oluşurlar. Bunlar Dünyada bulunduklarında ve detaylı bir şekilde incelendiklerinde, gezegenlerin nasıl oluştuklarını ve milyarlarca yıl içinde nasıl evrim geçirdiklerini anlama konusunda bir zaman kapsülü görevi görürler.
Organik maddelerden zengin olan karbonlu kondritler çok nadirdirler ve bilinen tüm meteoritlerin sadece çok küçük bir yüzdesini oluştururlar. Araştırmacılar Dünyadaki levha tektoniği ve erozyon gibi süreçlerin Dünyanın erken dönemine ait çoğu kaydı yok ettiğini ve gezegenimizin nasıl oluştuğunu ve evrim geçirdiğini anlamak için kondritler üzerindeki kapsamlı çalışmaların bu nedenle çok büyük önem taşıdığını belirtiyorlar.
Oksijene Odaklanan İlk Çalışma
Paris’teki Muséum National d’Histoire Naturelle’den alınan örnekleri kullanarak bu erken dönemde oluşan bazı meteoritlerdeki oksijen izotopları bileşiklerinin incelendiği ve iki yılda tamamlanan bu çalışma, karbonlu kondritlerdeki organik maddeler üzerindeki ilk “yüksek hassasiyetli üçlü oksijen izotopu analizi” olma özelliğini taşıyor. Önceki çalışmalar çoğunlukla hidrojen ve nitrojen üzerine odaklanmıştı ancak bu meteoritlerde bolca bulunan oksijen, hidrojen ve nitrojen gibi elementlerden çok daha büyük bir önem taşıyor. Ama daha da önemlisi, hidrojen ve nitrojende sadece iki duraylı izotop bulunurken, oksijende üç duraylı izotop bulunuyor.
İşte bu nedenle de oksijen, kondrit organiklerin kökeni hakkında diğer elementlere göre daha yüksek seviyede bir bilgi ve çok önemli ipuçları sağlıyor. Araştırmacılar, bu çalışmanın karbonlu kondritlerin yıldızlar arası bir ortamdan gelmiş olmaktansa, Güneş Sisteminin erken dönemlerindeki kimyasal reaksiyonlar yoluyla oluştuklarının muhtemel olduğunu gösterdiğini belirtiyorlar.