Dünya Şimdi Son 50 Yılda Olmadığı Kadar Hızlı Dönüyor

0
489

Son 50 yıldır, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bir dönüşünü tamamlaması 24 saatten; yani 86,400 saniyeden biraz daha fazla zaman alıyordu. Ve bu nedenle, 1970’li yıllardan beri atom saatlerine 27 “artık saniye” eklendi. 

Covid-19 sebebiyle 2020 zaten çok tuhaf bir yıl oldu ama sonra gerçekten tuhaf bir şey olmaya başladı. Dünya’nın dönüşü geçen yüzyılda olduğu gibi yavaşlamak yerine hızlandı. Şimdi, Dünya’nın tam bir dönüşü tamamlaması 24 saatten biraz daha az bir zaman alıyor ve Uluslararası Dünya Rotasyonu Ve Referans Sistemleri Servisi (IERS) de bir “negatif artık saniye” ekleyip eklememe kararıyla yüz yüze geldi. Bu daha önce hiç yapılmadı. 

Daha hızlı dönüşe geçiş 2020’nin ortasında; Temmuz ayında meydana geldi. 19 Temmuz 2020, tam bir 24 saatten 1,4602 milisaniye (saniyenin binde biri) daha kısa olarak bugüne kadar kayda geçen en kısa gün oldu. Hatta, 2020’nin 28 gününün her birisi, 2005’te meydana gelen bir önceki en kısa gün rekorunu kırdı. 

İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarı’ndan kıdemli bir araştırmacı, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, “Dünya’nın şimdi son 50 yılda hiçbir zaman olmadığı kadar hızlı döndüğü kesinlikle doğru. Eğer Dünya’nın dönüş hızı daha da artarsa bir negatif artık saniyeye ihtiyaç duyulacak olması oldukça mümkün ama bunun olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken,” dedi. 

IERS Temmuz 2020’de 31 Aralık 2020 günü bir negatif artık saniye eklemeyeceğini açıklamıştı. Onların bunu yapmak için bir sonraki fırsatı, 30 Haziran 2021 gününde olacak. 

Durumun Uydular, Telekomünikasyon Ekipmanları Ve Bilgisayarlar Üzerindeki Etkileri Çok Büyük

Gezegen bilimciler gezegenin dönüşü üzerinde etkisi olan birçok faktör olduğunu öğrendikleri için bu hızlanma konusunda endişeli değiller ama modern teknolojinin büyük bir bölümü “gerçek zaman” olarak tanımlanabilen şeye dayalı olduğundan, bilgisayar bilimcilerin endişelenecek daha çok şeyi var. 

1 Temmuz 2012’de bir artık saniye eklemesi yapılmış ve bu o zamanın birçok popüler web sitesinin çökmesine neden olmuştu. Bu ekstra saniye, birçok şirketin her dakikanın 61 değil, 60 saniye sürmesini bekleyen sunucularının kafasını karıştırmıştı. 

Ortalamada, şimdi günler tam bir 24 saatten .5 saniye daha kısa ve insanların bunun etkisini kendileri üzerinde fark etmesi pek muhtemel olmasa da, bu durumun uydular, telekomünikasyon ekipmanları ve bilgisayarlar üzerindeki etkileri çok büyük. 

Dünya’nın Dönüşünün Hızlanmasına Ne Neden Oluyor?

2015’te Science Advances’de yayınlanan bir çalışma, Dünya’nın daha hızlı dönüşünü buzulların erimesine ve dolayısıyla da deniz seviyelerinin yükselmesine yol açan küresel ısınmaya bağladı. Kütlenin bu yeniden dağılımı Dünya’yı daha yuvarlak yapıyor ve bu da onun daha hızlı dönmesine neden oluyor. 

11 Nisan 2011’de, Japonya’nın kuzeydoğusunda 9.0 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem yaklaşık 16,000 insanın ölümüne neden olan kuvvetli bir tsunami oluşturmanın yanı sıra, yer kabuğunun bazı parçalarını da yerinden etti. Bu durum gezegenin dönüşünü hızlandırdı ve 11 Nisan’ın o yılın diğer günlerinden daha kısa sürmesine neden oldu. 

Dünya’nın dönüşündeki bu hızlanmanın devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek.

Orijinal makale: Interesting Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here