Doğayla Temasın Faydaları Saymakla Bitmiyor

1
1175

East Anglia Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, doğaya yakın yaşamanın ve dışarıda vakit geçirmenin sağlık üzerinde çok önemli ve çok geniş kapsamlı yararları var. 

Yayınlanan bu araştırmaya göre, yeşil alanlarla temas halinde olmak, tip II diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, erken ölüm, erken doğum, stres ve yüksek tansiyon risklerini azaltıyor. 

290 milyondan fazla insanı kapsayan küresel çaptaki verilere göre, yeşil alanlarla daha fazla temas halinde olan toplumlarda iyi bir genel sağlık durumu rapor edilmesi daha muhtemel. 

East Anglia Üniversitesi Norwich Tıp Fakültesi’nden olan ve araştırmanın başyazarı Caoimhe Twohig-Bennett, “Doğada vakit geçirmek kesinlikle bize kendimizi daha sağlıklı hissettiriyor ama bunun sağlığımız üzerindeki uzun vadeli etkisi şimdiye kadar tam olarak anlaşılmamıştı,” diyor ve şöyle devam ediyor: 

“Doğanın gerçekten de sağlığı destekleyici bir etkisi olup olmadığını görmek için, 290 milyonu aşkın insanı kapsayan 140’tan fazla çalışmadan edinilen bulguları bir araya getirdik.”

20 Ülkeden Veriler İncelendi

Araştımacılar aralarında İngiltere, ABD, İspanya, Fransa, Almanya, Avustralya ve Shinrin Yoku, yani “orman banyosunun” zaten revaçta olan bir uygulama olduğu Japonya’nın da aralarında bulunduğu 20 ülkenin verilerini incelediler.  

‘Yeşil alan’ olarak belirtilen yerler, hem açık, doğal bitki örtüsüne sahip işlenmemiş toprak alanları hem de şehirlerdeki parklar ve sokak yeşilliklerini de içeren kentlerdeki yeşil alanlar olarak tanımlandı. 

Ekip, yeşil alanlarla çok az temas edebilen insanların sağlıklarıyla, onlarla en fazla temas halinde olan insanların sağlık durumlarını kıyasladı. 

“Doğal yeşil alanlarda vakit geçirmenin ya da oralara yakın yaşamanın, sağlık üzerindeki çok önemli ve çok çeşitli yararlarla ilişkili olduğunu bulduk. Bu temas, tip II diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, erken ölüm, erken doğum risklerini azaltıyor ve uyku süresini uzatıyor,” diyor Caoimhe Twohig-Bennett ve ekliyor:

“Doğaya yakın yaşayan insanlardaki diyastolik kan basıncı, kalp atışı hızı ve stresin de daha düşük olduğu görüldü. Aslına bakarsanız, bulduğumuz en ilginç şeylerden biri de, yeşil alanlarla olan temasın insanlarda stresin fizyolojik işareti olan kortizol seviyelerini ciddi anlamda düşürmesiydi.” 

Doğaya Çıkın

“Japonya’da orman banyosu yapmak bir terapi olarak çoktan gerçekten revaçta olan bir şey. İnsanlar ister oturarak, isterse uzanarak veya etrafta yürüş yaparak ormanlarda vakit geçiriyorlar. Bizim çalışmamız gösteriyor ki, onlar muhtemelen doğru bir iş yapıyorlar!” 

“Yeşil alanlar ve sağlık arasındaki ilişki hakkında ciddi miktarda araştırmaya bakmış olsak da, bu ilişkiye neyin neden olduğunu kesin olarak bilmiyoruz.”

“Ancak yeşil yerlere yakın yaşayan insanların fiziksel aktivitelerde bulunmaları ve sosyalleşmek için daha çok fırsatları olduğu da bir gerçek. Bunun yanı sıra, doğal alanlarda bulunan çeşitli türlerdeki bakterilere maruz kalmak da bağışıklık sistemine fayda sağlayabilir ve vücuttaki enflamasyonu azaltabilir.”

“Japonya’da yapılan araştırmaların çoğu da, ağaçlardan salınan ‘phytoncide’ maddesinin –antibakteriyel özellikleri olan organik bileşikler- orman banyosunun sağlık için olan yararlarını açıklayabileceğini ileri sürüyor.”

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here