Deniz Seviyesi Neden Umulduğu Kadar Yükselmedi?

0
1020

Küresel ısınmadan dolayı buzulların eriyip okyanus seviyesinin yükseldiğini ve ileride daha yükselip tehlikeli bir hal alacağı hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Fakat yıllardır yapılan tahminlerde göz ardı edilen önemli bir nokta vardı: okyanus tabanı çökmesi.

Gözden Kaçan Olay

Eriyen buzlardan gelen sular okyanuslara karışıp okyanus tabanına daha fazla baskı yapmaya başlıyor. Yeni gelen bu ağırlıklar hesaba katılmadığında ise deniz seviyesindeki yükselme üzerine yaptığımız bütün öngörüler eksik kalıyor.

Yapılan yeni çalışmada okyanus tabanı çökmesinin uzun vadede etkisi araştırıldı. Araştırmada, 1993-2014 yılları arasında denizlere eklenen suyla okyanus tabanı çökmesi arasındaki paralellik incelendi. Bunu yapmak için karadaki buz kütlesi kaybı ile denizdeki suyun hacminin değişimi karşılaştırıldı. Son 20 yılda okyanus tabanının, yılda ortalama 0,1 mm ve toplamda 2 mm kadar çöktüğü hesaplandı.

Bazı Bölgelerde Çökme Miktarı Daha Fazla

Fakat asıl ilginç olan çökme miktarının yer yer değişiklik göstermesi. Öyle ki, Kuzey Buz Denizi civarında yıldaki çökme oranı ortalama 1 mm iken toplamda 20 mm’yi bulabiliyor.

Dünyadaki birçok şehrin yakın zamanda sular altında kalacağıyla ilgili iddialar ise yapılan son çalışmalarla önemli ölçüde beklenmedik hale geldiler. Çalışmada yer alan bilim insanlarının da vaat ettiği gibi, gelecekle ilgili deniz seviyesi bu yeni farkındalıkla daha yüksek kesinlikte tahmin edilebilecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here