Çift Nobel Ödüllü 4 Büyük Bilim İnsanı

0
9161

Bilim dünyasında Nobel Ödülü almaktan daha prestijli bir şey varsa o da şüphesiz iki tane Nobel Ödülü almaktır. Tarihte ise bunu başarmış sadece dört isim tanıyoruz: Marie Curie, Linus Pauling, John Bardeen, Federick Sanger.

Marie Curie

Marie Curie, çift Nobel alma şanına erişmiş ilk bilim insanıdır. İlk Ödülünü fizik dalından alan Curie, ikinci ödülünü ise kimyadan almıştır. İlk aldığı Nobel Ödülü’nü kıl payı kaçırma tehlikesi geçiren Curie, Gösta Mittag-Leffler’in, Curie’nin Henri Becquerel ve Pierre Curie’nin çalışmalarına yaptığı büyük katkılara dikkat çekmesiyle Curie’nin de Nobel ödülü alan ekibe dahil olmasını sağlamıştır. Curie’nin kimyadan da Nobel ödülü alması zaten bekleniyordu çünkü Polonyum ve Radyum elementlerini keşfetmişti. Kimya Nobel Ödülü’nü alırken yanında tek eksik olan şey işe talihsiz bir kazada kaybettiği eşi Pierre Curie idi.

Linus Pauling

Bu ismi çift Nobel ödüllü olması dışında özel yapan şey ise iki Nobel Ödülü’nü de tek başına alan tek bilim insanı olmasıdır. 1954’te kimyasal bağlarla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Kimya Nobel ödülünü kazanan Pauling 8 yıl sonra nükleer silahlarla ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı tekrar Nobel Ödülü almaya hak kazanmıştır. Hidrojen bağları, proteinlerin yapısı ve Kuantum Mekaniğinin kimyaya uygulanması üzerinde de çalışmalar yapan Pauling ayrıca 8000 bilim insanından imza toplayarak nükleer bombaların denenmesine karşı güçlü bir kitle oluşturmuştur.

John Bardeen

Bu gün çok şey borçlu olduğumuz John Bardeen’ı özel yapan şey ise iki Nobel Ödülü’nü de Fizikten alan tek bilim insanı olmasıdır. Günümüzde kullandığımız telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi bir çok elektronik aletlerde olmazsa olmaz olan transistorları geliştirdi. Bu icadıyla 1956’da Fizik dalındaki ilk Nobel ödülünü aldı. Daha sonraları ise süper iletken maddeler üzerinde başarılı teorik çalışmalar yaparak 1972’de ikinci Nobel Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Fredrick Sanger

 

Fredrick Sanger biyokimyaya olan tutkusuyla tanındı ve proteinler üzerinde yaptığı çalışmalar sayesinde proteindeki aminoasit dizilimini belirlememizi sağladı. Kandaki glikoz oranının belirlenmesinde kilit rolü olan insülin hormonu ile ilgili çalışmalarından ötürü 1958’de ilk Nobel Ödülü’nü Kimyadan almış oldu. İlk kez laboratuvar ortamında protein sentezini gerçekleştirmesiyle de ün salmış olan Fredtick Sanger 1980 yılında DNA dizilimini okumamızda yarayacak bir metot geliştirerek ikinci Nobel Ödülü’nü yine aynı daldan kazandı.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here