Burun Aşısı Yeni COVID-19 Varyantlarına Karşı Gizli Silah Olabilir

0
250

Delta ve omikron gibi COVID-19 varyantlarının ortaya çıkması, bilim insanlarını mevcut aşıların ve güçlendiricilerin yeni SARS-Cov-2 suşlarına karşı hala etkili olup olmadığını belirlemeye sevk etti.

Waldemar Von Zedtwitz İmmünobiyoloji Profesörü Yale’den Akiko Iwasaki, hızla mutasyona uğrayan virüse yeni bir yanıtın akciğerlerimizin hemen girişinde bulunabileceğini söylüyor. Yeni bir çalışma, burun içi aşılamanın farelerde heterolog solunum virüslerine karşı geniş tabanlı koruma sağladığını, ancak vücut çapında koruma sağlamak için bir enjeksiyon kullanan sistemik bağışıklamanın sağlamadığını buldu.

Araştırmanın kıdemli yazarı Iwasaki, “En iyi bağışıklık savunması en girişte yapılır, girmeye çalışan virüslere karşı koruma sağlayarak olur.” dedi.

Mukoza zarları, hava veya gıda kaynaklı patojenlerle savaşan kendi bağışıklık savunma sistemlerini içerir. Zorlandığında, bu bariyer dokuları, sırayla immünoglobin A (IgA) antikorları salgılayan B hücreleri üretir. Sistem çapında bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkaran aşıların aksine, IgA antikorları burun, mide ve akciğerlerde bulunan mukozal yüzeylerde lokal olarak çalışır.

IgA üreten hücrelerin koruyucu rolü, bağırsak patojenleriyle mücadelede iyi kurulmuş olsa da, Iwasaki’nin laboratuvarı, IgA tepkisini tetiklemenin solunum virüslerine karşı lokalize bir bağışıklık tepkisi üretip üretemeyeceğini araştırıyor.

New York’taki Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu’ndaki araştırmacılarla birlikte çalışarak, bir IgA bağışıklık tepkisini hemen başlatmak için tasarlanmış protein bazlı bir aşıyı test ettiler ve, sistemik bağışıklamalarda yaygın olarak yapıldığı gibi enjeksiyonlar yoluyla ve ayrıca intranazal olarak farelere uyguladılar. Daha sonra fareleri birden fazla grip virüsü suşuna maruz bıraktılar. Solunum yolu gribine karşı burun içinden aşı alan farelerin, enjeksiyon alanlara göre çok daha iyi korunduğunu buldular. Burun aşıları, iğne olanlar değil, sadece aşının korumayı amaçladığı türe karşı değil aynı zamanda hayvanları çeşitli grip türlerine karşı koruyan antikorları da indükledi.

Yale ekibi şu anda hayvan modellerinde COVID suşlarına karşı nazal aşı suşlarını test ediyor.

Iwasaki, hem aşı enjeksiyonlarının hem de nazal aşıların farelerin kanındaki antikor düzeylerini artırırken, yalnızca nazal aşının, solunum virüslerinin konakçıyı enfekte etmek için yerleşmesi gereken akciğerlere IgA salgılanmasını sağladığını söyledi.

Nazal aşıların insanlarda güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, Iwasaki bunların enfeksiyon kaynağında bağışıklık sistemi takviyeleri eklemek için sistem genelinde çalışan mevcut aşılar ve güçlendiricilerle birlikte kullanılmasını öngörüyor.

Kaynak: Ji Eun Oh, Eric Song, Miyu Moriyama, Patrick Wong, Sophia Zhang, Ruoyi Jiang, Shirin Strohmeier, Steven H. Kleinstein, Florian Krammer “Intranazal hazırlama, koruyucu mukozal antiviral IgA salgılayan yerel akciğerde yerleşik B hücre popülasyonlarını indükler” ve Akiko Iwasaki, 10 Aralık 2021, l Science Immunology.

DOI: 10.1126/sciimmunol.abj5129

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here