10 yıl bizim 4.6 milyar yıllık Güneş’imiz için ne mi ifade ediyor? Muhtemelen saniyenin milyonda biri sizin için ne ifade ediyorsa onu. Yine de, yaşlı Güneş’imizin her on yılı çalkantılı ve bazen de şiddetli değişimlerle geçiyor ve NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uydusunun elde ettiği verilerle hazırladığı yeni bir hızlandırılmış videoda bunlar çok güzel bir şekilde gözler önüne seriliyor.
“Güneş’in On Yılı” isimli çarpıcı video için, astronomlar 2 Haziran 2010 ve 1 Haziran 2020 tarihleri arasında Güneş’in her 0.75 saniyede bir çekilen yüksek çözünürlüklü 425 milyon görüntüsünü bir araya getirdiler. Videonun her saniyesi Güneş’in yaşamının bir gününü yansıtıyor ve on yılın bütünü yaklaşık 60 dakikada tamamlanıyor (videonun 6 dakikalık olan daha da hızlandırılmış bir versiyonu da bulunuyor).
Güneş Büyük Değişimler Geçiriyor
Bu on yıl içinde, Güneş büyük değişimler geçiriyor; yok olmadan evvel 2014 yılında zirve noktasına ulaşan Güneş lekeleriyle kaynıyor. Güneş’teki bu sükunet bir sürpriz değil çünkü yaklaşık olarak her 11 yılda bir Güneş’in manyetik kutupları aniden yer değiştiriyor. Kuzey güney oluyor, manyetik aktivite azalmaya başlıyor ve Güneş’in yüzeyi sarı ateşten oluşan sakin bir deniz görünümünü alıyor. Bu nispeten sakin geçen sürece solar minimum adı veriliyor (ve şu anda biz bu süreçlerden birinin ortasındayız).
Ama sonra şiddetli bir değişim meydana geliyor. Manyetik aktivite ciddi derecede artıyor ve bu durum solar maksimum olarak biliniyor. Güneş’in yüzeyinde devasa Güneş lekeleri, manyetik alan çizgileri ve Güneş patlamaları görülüyor.
Bu değişimleri Dünya’dan çıplak gözle fark etmek zor ama NASA’nın SDO uydusu Güneş’i yüksek ultraviyole ışıkta izleyerek bunları net bir şekilde görüyor. Güneş muhtemelen tüm bunları çoktan unutmuş olsa da, bunlar çok çarpıcı görüntüler.
Orijinal makale: LiveScience