Bu Ötegezegen “Dokuzuncu Gezegene” Dair İpuçları Sağlayabilir

0
381

336 ışık yılı uzakta, bir çift yıldızın etrafında dönen devasa bir ötegezegen, bize daha yakın olan bir gizeme dair ipuçları sağlayabilir. 

Hubble Uzay Teleskobu araştırmacılarına göre, HD 106906 b isimli bu ötegezegenin keşfi, bir gezegenin sisteminin tamamen dışına atılmadan nasıl uzak kısımlarına itilebileceğinin açıklamasını yapabilir. 

Jüpiter’den 11 kat büyük olan bu gezegen ilk kez 2013 yılında keşfedilmişti ancak bugüne dek yörüngesi bilinmiyordu. Bunun nedeni, gezegenin yıldızlarından aşırı derecede uzakta dönmesi. Ve yıldızlarının çekim kuvveti bu kadar uzak bir mesafedeyken nispeten zayıf olduğu için, gezegen yıldızlar etrafındaki dönüşünü yavaş yapıyor ve yörüngeyi 15,000 yılda bir tamamlıyor.  

The Astronomical Journal’da yayınlanan çalışmada Hubble Uzay Teleskobuyla yapılan ölçümler, araştırmacıların gezegenin son derece yavaş olan yörüngesini tanımlamasına olanak tanıdı. Araştırmacılar bu yörüngenin uzun ve tuhaf bir açıda olduğunu ve aynı zamanda da yıldız ikilisini çevreleyen enkaz diskinin dışında olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar bu durumun, HD 106906 b’nin sonuçta nasıl bu kadar uzağa gittiği ve bu kadar eğik bir yörüngeye sahip olduğu konusunda çok fazla soru işareti yarattığını söylüyorlar. 

Dokuzuncu Gezegenin De Eğik Bir Yörüngesi Olabilir

Araştırmacıların olmuş olabileceğini tahmin ettiği olay şu: Ötegezegen yıldızlarına oldukça yakın bir noktada; Dünya’nın Güneş’e olduğundan da daha yakın bir mesafede oluştu. Ama zaman içinde, yörüngesi bozuldu. Bu durum onun ev sahibi yıldızlarına daha da yaklaşmasına neden olabilirdi. Ancak çarpışmak yerine, yıldız ikilisinin karmaşık çekim kuvveti ötegezegeni yeni bir yörüngeye attı ve bu durumda bu uzayın uzak bölgeleri oldu. Bu tür bir yörünge ötegezegeni ev sahibi yıldızlarının çekimsel erişim alanının dışına çıkarabilir ve onu sistemin tamamen dışına atabilirdi. Ama doğru anda, başka bir yıldız bu sistemin yakınından geçti, ötegezegenin yörüngesini stabilize etti ve onun sistemin dışına atılmasını engelledi. 

Eğer Dokuzuncu Gezegen varsa, benzer bir durum bizim kendi Güneş sistemimizde de olmuş olabilir. Bu varsayımsal gezegen Güneş’in yakınlarında oluşmuş ve Jüpiter’in çekim kuvveti nedeniyle Güneş sisteminin uçlarına doğru çekilmiş olabilir.  Oradan geçen bir yıldız bu gezegeni Jüpiter’den uzaklaştırıp Güneş sisteminin daha iç bölgelerindeki gezegenlere doğru iterek sistemin dışına atılmaktan kurtarmış olabilir. 

Bu yeni ötegezegen, astronomlara Dokuzuncu Gezegenin var olması durumunda onda neleri beklemeleri ve neleri aramaları gerektiği konusunda bir ipucu sağlıyor. Eğer Dokuzuncu Gezegen de herhangi bir şekilde HD 106906 b gibiyse, onun da tuhaf bir şekilde eğik bir yörüngesinin olması gerekiyor. 

Astronomlar aynı zamanda, nasıl ve nerede oluştuğunu öğrenmek için HD 106906 b’yi daha dikkatli bir şekilde incelemeyi de planlıyorlar.  

Orijinal makale: LiveScience

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here