Biyolojik Çimento

0
1721

Günlük hayatımızda çeşitli kazalar ve risklerle iç içe yaşıyoruz. Dolayısıyla her an hepimiz kolumuzu veya bacağımızı kırma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Herhangi bir kırık vakası başımıza geldiği zaman; kol veya bacak gibi alçıya alınabilen kemikler alçıya alınırken, köprücük kemiği gibi alçıya alınamayan kemiklere çubuk, vida, plak gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler gündelik hayattaki çubuk, vida, plak gibi malzemeler değil; biyouyumluluğu, yani vücuda monte edildiğinde dokularla bütünleşebilen ve vücudun uyum sağlayabildiği biyomalzemelerdir.
Doğada kalsiyum fosfatın mineral formu olarak doğal yollarla elde edilebilen ‘’hidroksiapatit’’, kemiklerimizin ve dişlerimizin de yapısında bulunur. İnsan vücudunda da bulunmasından dolayı bir tür biyomalzeme olan bu madde kullanılarak kemik kırıkları bir çeşit kemik çimentosuyla tedavi edilebiliyor. Hidroksiapatit, kemik dokunun eksik bölümlerini yenileyebiliyor ve kemik kırıklarının iyileşme süresini önemli derecede kısaltıyor. İnsan vücuduna bir kez uygulandığında asıl kemik kadar sert hale gelebiliyor, yepyeni bir kemik dokusunun kan damarları ve sinir hücreleriyle birlikte oluşmasını destekliyor. Yani tedavi sürecini kısaltmanın yanısıra daha kolay bir tedavi imkânı sunuyor. Zira hidroksiapatit kemik çimentosu, insan vücudu tarafından reddedilme riski olmaksızın uygulandığı kemik dokuya uyum sağlayabiliyor. Kemik kırıkları bu biyomalzeme sayesinde geleneksel titanyum implantları uygulanmış kırıklardan daha çabuk iyileşiyor.
Kemik dokunun hasar görmüş kısmını hidroksiapatit ile doldurma prosedürü 3D yazıcı tekniğine dayanıyor. Bilim adamları tomografi görüntülerini ve 3D çıktılarını, kemik dokunun kaybolmuş parçalarını yeniden oluşturmak amacıyla kullanmayı hedefliyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here