Birçoğumuz muhtemelen müzik terapisini ve sanat terapisini duymuş olacağız – peki ya ‘seyahat terapisi’?
Edith Cowan Üniversitesi’nden (ECU) yeni bir disiplinler arası makale, turizmi yalnızca bir eğlence deneyimi olarak değil, gerçek sağlık yararları sağlayabilecek bir endüstri olarak görerek turizme bakış açımızı değiştirmemizi öneriyor.
ECU’nun Hassas Sağlık Merkezi ile İşletme ve Hukuk Fakültesi arasındaki işbirliği, tatile çıkmanın birçok yönünün zihinsel sağlık sorunları olanlar üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini buldu.
Baş araştırmacı Dr. Jun Wen, turizm, halk sağlığı ve pazarlama uzmanlarından oluşan çeşitli ekibin turizmin demansla yaşayanlara nasıl fayda sağlayabileceğini araştırdığını söyledi.
Dr. Wen, “Tıbbi uzmanlar, müzik terapisi, egzersiz, bilişsel uyarım, anımsama terapisi, duyusal uyarım ve hastanın yemek zamanlarına ve ortamına uyarlamalar gibi demans tedavileri önerebilir” dedi.
“Bunların hepsi tatillerde de sıklıkla yapılan şeylerdir.”
Tatil eğlencesi mi yoksa tedavi mi?
Dr. Wen, turizmin çeşitli doğasının, bunama gibi durumlar için tedavileri dâhil etmek için birçok fırsatın olduğu anlamına geldiğini söyledi.
Örneğin, yeni ortamlarda bulunmak ve yeni deneyimler yaşamak bilişsel ve duyusal uyarımı sağlayabilir.
Dr. Wen, “Egzersiz zihinsel sağlıkla bağlantılıdır ve seyahat etmek genellikle daha fazla yürüyüş yapmak gibi fiziksel aktiviteleri içerir.” Diye de ekledi.
“Tatilde yemek zamanları da genellikle farklıdır: genellikle birden fazla insanla sosyalleşiriz ve aile yemeklerinin demans hastalarının yeme davranışlarını olumlu etkilediği bulunmuştur.
“Ve sonra temiz hava ve güneş ışığının D vitamini ve serotonin düzeylerini artırması gibi olumlu yanlar da bulunuyor.
“Bütünsel bir turizm deneyimini temsil etmek için bir araya gelen her şey, bunama hastalarının bir müdahale olarak turizmden nasıl yararlanabileceğini görmeyi kolaylaştırıyor.”
Düşüncede bir değişiklik
Dr. Wen, COVID-19’un son yıllarda seyahat üzerindeki etkisinin, turizmin yaşam tarzı ve ekonomik faktörlerin ötesindeki değeri hakkında soruları gündeme getirdiğini söyledi.
“Turizmin fiziksel ve psikolojik refahı artırdığı tespit edildi” dedi.
“Yani, COVID sonrası dönem, turizmin halk sağlığındaki yerini belirlemek için iyi bir zaman – ve sadece sağlıklı turistler için değil, aynı zamanda savunmasız gruplar için de iyi bir ölçek.”
Dr. Wen, turizmin çeşitli koşullara sahip insanların yaşamlarını nasıl iyileştirebileceğini incelemeye yönelik yeni bir ortak araştırma dizisinin başlayabileceğini umduğunu söyledi.
“Turizm ve sağlık bilimleri arasında köprü kurmak için yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“Turizmin bunama veya depresyon gibi farklı hastalıklar için tıbbi müdahalelerden biri haline gelip gelemeyeceğini görmek için daha fazla deneysel araştırma ve kanıt olması gerekecek.”
“Yani turizm sadece seyahat etmek ve eğlenmekle ilgili değil; turizmin modern toplumda oynadığı rolü yeniden düşünmemiz gerekiyor.”
Dergi Referansı:
1. Jun Wen, Danni Zheng, Haifeng Hou, Ian Phau, Wei Wang. Pozitif psikolojiye dayalı bir bunama tedavisi olarak turizm. Turizm İşletmeciliği, 2022; 92: 104556 DOI: 10,1016/j.tourman.2022.104556