Beynin Maneviyat İle İlişkisi Var

0
2618

 

Bilim insanları, beynin ruhsal deneyimlere dahil olan bölgesini tespit ettiler. Kendimizi dindar olarak kabul etsek de etmesek de, pek çok insan, hayatta en az bir kez de olsa “ruhani” olarak adlandırılabilecek anlar yaşamıştır. Bu anlar, yaşamımıza dah fazla anlam katan, huzur veren ya da ruhumuzun derinliklerinde bir yerde manevi dünyamızla derin bağlantılar kurduğumuz deneyimlerdir.

Şu anda ise bilim insanları, metafizik olarak da adlandırılabilen bu manevi anların,  maddi dünyanın ötesine geçen deneyimlere dahil olduğu görülen insan beyninde parietal korteks adı verilen kısımda tanımlandığını düşünüyorlar.

Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan biri olan nörobilim uzmanı Marc Potenza, “Ruhsal deneyimler, insanların yaşamları üzerinde derin etkiler yaratabilecek güçlü durumlardır. Ruhsal deneyimlerin beyindeki sinirsel temellerini çözmek, bu deneyimlerin zihinsel sağlık ve bağımlılık yaratan bozukluklardan kurtulma ve iyileşme konusundaki rollerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.” diyor.

Manevi deneyim anlarının insanların kafalarının içinde tam olarak nerede yer aldığını anlamak için, Potenza’nın ekibi 27 sağlıklı gençle görüşme yaparak, onları eski yaşantılarındaki manevi bir anı hatırladıkları kişiselleştirilmiş bir “görsel senaryoyu” geliştirmeye yardımcı olmaya davet ettiler.

Katılımcılara,“ Sizden daha üstün bir güçle veya manevi bir varlıkla güçlü bir bağ kurduğunuzu hissettiğiniz bir durumu tanımlamanızı istiyoruz, ” talimatı verildi.

Ekip, bu anı “ruhsal deneyimler, kendinizden daha büyük bir varlık, enerji, kuvvet, güç, ya da Yaratıcı’yla bilinç yerindeyken hal olarak iletişime geçmektir,” şeklinde tanımladı.

Bir hafta sonra ise başka bir seans sırasında bu gönüllülere daha önce anlatmış oldukları manevi deneyimin senaryolaştırılmış hali verildi. Gönüllüler verilen metni okurken, nötr bir kadın sesi dinletildi. Bu işlem sırasında ise fMRI cihazı ile gönüllülerin beyin aktivitelerinin taraması yapıldı.

Buradaki amaç, gönüllülerin kendilerinden daha üstün bir varlık olarak nitelendirmiş oldukları ve önceden tecrübe ettikleri metafizik deneyimi kişilere tekrar anımsatmakı. Bu manevi anın gerçekleştiği sırada ise söz konusu deneyimlemenin bilişsel olarak beynin neresinde ve nasıl kayıt altına alındığını görmek için de fMRI cihazı ile beyin aktivitelerini görüntülediler.

Araştırma ekibi yayınlamış oldukları makalede, “Tarih boyunca bütün kültürlerde insanoğlu, çeşitli ruhsal deneyimlerden ve bunların beraberinde gelen benlik duygusunun ötesinde bir bütünleşme algısından bahsetmiştir. Bununla birlikte, özellikle farklı gelenekler ve uygulamalar da incelendiğinde şu anki bulgular, bu ruhani deneyimlerin altında yatan nöral mekanizmalar hakkında az şey bilindiğini gösteriyor.”

Sonuçlar, ruhsal deneyimler tekrar hatırlandığı zaman, kişinin kendisinin ve başkalarının varlığının farkında olduğunda devreye giren sol inferior parietal lobda (IPL) ve aynı zamanda duyusal ve duygusal süreçlerle ilişkili olan medial talamus ve kaudatta da azalmış aktivite sergilediklerini göstermektedir.

Beyin ve Maneviyat İlişkisi

“Tüm bunlar birlikte ele alındığında mevcut bulgular, manevi deneyimlerin, kişilerin kendileri dışında huzur veren bir “varlık”olarak algıladıkları bir gücü deneyimlediklerini ileri sürmektedir.
Bu yorum, dini literatürlerde sıkça bildirildiği gibi, kişinin güçlü bir bağlanma hissiyatıyla, Yaratıcı’ya derin bir saygı içinde teslim olma duygusu ile örtüşüyor.”

Bu özel araştırma ile ilgili bazı sınırlamalardan bahsetmek önemlidir:

Ekip, bu bulguları Connecticut’un New Haven bölgesinde İngilizce konuşan 27 genç katılımcı üzerinde gerçekleştirdiği bir araştırmaya dayandırıyor.

Elbette, bu bireylerin ruhani deneyimlerinin tüm insanların deneyimlerini temsil ettiği  söylenemez – ki bu da araştırma ekibinin kabul ettiği bir şeydir. Ekip, daha sonraki çalışmalarında daha farklı deneyimleri olan ve daha değişik gruplardan gelen gönüllüleri biraraya getirmeyi planlıyor.

Yine de bu çalışma bize, ruhani ve manevi duyguların beynin neresinde ve nasıl geliştiğine dair yeni bakış açıları sağlamakta. Bununla bağlantılı olarak, katılımcının kendisinden üstün kutsal bir “varlık” ya da “güç” ile arasında bir bağlantı kurması sonucu kendini huzurlu ve dingin hissetmesi, akıl sağlığı ile ilgili nörolojik mekanizmalar hakkında gelecekte yapılacak olan araştırmalara büyük destek sağlar nitelikte.

Araştırmacılar yazmış oldukları makalede, “ruhsal deneyimlerin beyinle olan ilişkisine dayanan deneysel çalışmamızı geliştirerek, maneviyatın, akıl sağlığı ile ilgili tedaviler ve önlemler açısından bilimle en uygun şekilde bütünleşmesine yardımcı olabileceğiz,” yorumunu yaptılar.

Bulgular Cerebral Cortex’te rapor edildi.

Kaynak: Science Alert

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here