Beynin ‘Açlık Şalterinin’ Mekanizması Açığa Çıkarıldı

0
708

Ne kadar yerseniz yiyin kendinizi sürekli olarak aç hissetmek birçok insanın yaşadığı bir sorun. Bu sorunla beslenme şeklinizde ya da hayat tarzınızda değişiklikler yaparak başa çıkabilirsiniz ama bazı durumlarda, bu bir takım belirli sağlık sorunlarının işareti de olabilir. Tedavi edilmediğinde, bu sürekli açlık şiddetli obeziteye yol açabilir.

Science’da yayınlanan yeni bir çalışma, beyindeki “açlık şalterini kapatabilen” ilaçların yolunu açma potansiyelini taşıyor. Weizmann Bilim Enstitüsü, Queen Mary Londra Üniversitesi ve Kudüs İbrani Üniversitesi’nden araştırmacılar, melanokortin 4 reseptörü (MC4 reseptörü) adı verilen beyindeki ana açlık şalterinin nasıl çalıştığını ve yeme isteğini nasıl kontrol ettiğini açıklığa kavuşturdular. 

Bu reseptördeki genetik olarak miras alınan mutasyonların, şiddetli çocukluk çağı obezitesinin oldukça yaygın bir nedeni olduğuna inanılıyor. Şirketler MC4’ü hedef alan ilaçlar yapmak için yarış halinde olsalar da, reseptör üzerindeki sınırlı bilgiler bu ilaçların çeşitli yan etkilerinin olmasına neden oldu. 

Daha Az Yan Etki Yapan İlaçlar Tasarlanabilir

Yapılan bu çalışmada, kriyojenik elektron mikroskopisi kullanılarak MC4 reseptörünün 3 boyutlu yapısı ortaya çıkarıldı ve bu da onun nasıl çalıştığı konusunda bilgiler sağladı. Çalışmaya göre, obezite tedavisinde kullanılan setmelanotide (Imcivree) isimli ilaç, bizim kendimizi tok hissetmemize neden olan düğmeye basarak MC4’ü aktive ediyor ve bunu doğal tokluk hormonundan daha iyi bir şekilde yapıyor. ABD Gıda Ve İlaç Dairesi tarafından Kasım ayında onaylanan bu ilacın bildirilen yan etkileri arasında depresyon, intihar düşünceleri, bulantı, ishal ve karın ağrısı da bulunuyor. 

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Dr. Moran Shalev-Benami, “Biz şimdi bu şalterin kesin moleküler detaylarını biliyoruz ve bu bilgileri onu kusursuz bir şekilde hedef almak ve bu ilk ilaçta karşılaşılan yan etkilerin bazılarının önüne geçebilen ilaçlar tasarlamak için kullanabiliriz,” diyor. 

Bilim insanları yaptıkları başka deneyler yoluyla, kalsiyumun da setmelanotide isimli ilaca çok benzer şekilde doğal tokluk hormonuna yardımcı olduğunu buldular. 

Bunlara ek olarak, çalışmada MC4’ü aynı aileden olan benzer reseptörlerden farklı kılan sıcak noktalar da belirlendi. Bu, bilim insanlarının şimdi sadece MC4’e bağlanan ve böylece de daha az yan etki yapan ilaçlar tasarlayabileceği anlamına geliyor. 

Yapılan bu çalışma anti obezite ilaçlarına ve doğrudan MC4’ü etkileyen genetik hastalıkları olan insanlara fayda sağlamaya yönelik olsa da, aynı zamanda diyet yapmaya çalışan insanlar için de çıkarımlar sağlayabilir.

Orijinal makale: Interesting Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here