Baykal Gölü’ndeki Gizemli “Buz Halkalarına” Ne Sebep Oluyor?

0
886

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, Sibirya’da bulunan ve Dünya’nın en derin gölü olan Baykal Gölü’nde kış ve ilkbahar aylarında ortaya çıkan gizemli “buz halkaları”, gölün üzerindeki kalın buz tabakasının altında oluşan ılık su girdaplarının dönüşlerinden kaynaklanıyor. Bu halkaların bazıları 7 kilometre çapına kadar ulaşabiliyor ve bunlar uzaydan da görülebiliyor.  

Fransa, Rusya ve Moğolistan’dan olan araştırmacılardan oluşan uluslararası bir ekip, 2010 yılından beri Dünya’nın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü’ndeki bu buz halkaları üzerinde incelemelerde bulunuyor. En azından 1969’dan bu yana oluştuğu bilinen bu halkaların varlığı, uydu görüntülerine göre günlerce de devam edebiliyor, aylarca da. Ancak bu halkaların davranışları öngörülebilir değil. Onlar her yıl gölün başka bir kısmında ortaya çıkıyorlar. Ayrıca, çalışmanın araştırmacılarından Alexei Kouraev, bunların genellikle Nisan sonunda ortaya çıktığını ama Ocak ya da Mayıs sonu gibi de belirebildiklerini söylüyor. 

Çalışmada Sensörler Ve Termal-Kızılötesi Uydu Görüntülerinin Verileri Kullanıldı

Bilim insanları, Limnology and Oceanography’de yayınlanan bu çalışma kapsamında, göldeki buz halkalarına yakın bölgelerde delikler açtılar ve suya sensörler bıraktılar ve bu sensörlerin verilerini analiz ettikten sonra, gölün üstündeki buz tabakasının altında saat yönünde dönmekte olan ılık su girdapları olduğunu buldular. Kouraev, bu girdapların merkezindeki akımların çok kuvvetli olmadığını ve bunun buz halkalarının ortalarındaki buzların kalınlığının açıklamasını yaptığını söylüyor. 

Araştırmacılar sensör verilerinin, bu girdaplardaki suların onların çevresindeki sulardan 1ila 2 derece daha sıcak olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. 

Peki, bu girdaplar neden oluşuyor? Sensörlerin ve termal-kızılötesi uydu görüntülerinin ortaya koyduğu verilere göre, girdaplar her yıl sonbaharda; göl donmadan önce oluşuyor gibi görünüyor. Kouraev, gölün yakınındaki Barguzin Körfezi’nden suya doğru esen kuvvetli rüzgarların da bunların oluşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. 

Kouraev, şu ana kadar bu buz halkalarının sadece Baykal Gölü’nde, Moğolistan’daki Hövsgöl Gölü’nde ve yine Rusya’daki Teletskoye Gölü’nde görüldüğünü belirtiyor.

Orijinal makale: LiveScience

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here