Brezilyalı araştırmacılar tilapia balığının (tatlı su çipurası) derisini kullanarak ciddi derecedeki yanıkların iyileştirilmesi ile ilgili deneyler yapıyorlar. Alışılmışın dışında bir prosedür olan bu yeni tedavi yöntemi, yaralıların acısını oldukça azaltıyor ve yanıkları tamamen ve çok daha kısa sürede iyileştirebiliyor. Ayrıca tıbbi masrafların da önüne geçilmiş oluyor.
Donmuş domuz derisi hatta insan dokusu, yanıkların üzerine yerleştirilerek hasarlı bölgeyi nemli tutmak ve iyileştirici özelliği olan kolajenin aktarımını sağlamak için uzun süredir kullanılıyor.
Fakat Brezilya’daki devlet hastanelerinde insan ve domuz derisi bulmak çok zor. Bunun yerine sık ve düzenli olarak değiştirilmesi gereken gazlı bezler kullanılmakta ve bu oldukça acı verici bir durum.
Tilapia balığı hızlı çoğalan bir tür tatlı su balığıdır ve Brezilya’nın nehirlerinde ve balık çiftliklerinde bolca mevcuttur.
Balık Derisi Literatüre Geçti
Brezilya’nın kuzeyindeki Ceara Federal Üniversitesi’ndeki biliminsanları, tilapia balığının derisinin insan derisine kıyasla çok daha fazla nem ve kollajen içerdiğini, üstelik hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olan bu balık türünün insan derisini iyileştirebilme özelliğinin olduğunu keşfettiler.
Çinli araştırmacılar ise tilapia derisinin iyileştirici özelliklerini kemirgenler üzerinde test ettiler fakat Brezilyalı bilim insanları ise ilk kez insan denekler üzerinde çalışan ekip oldu.
“Tilapia balığının derisinin yanıklar üzerindeki kullanımı emsalsiz” diyor Ceara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Odorico de Morais. “Balığın derisi genellikle atılır; fakat artık biz onu sosyal fayda sağlayan bir ürüne dönüştürdük.”
Brezilyalı araştırmacılar tilapia tedavisinin ciddi boyutlardaki yanıkları bile bir kaç günde iyileştirdiğini, hatta ağrıyı dahi ilaca ihtiyaç duymayacak ölçüde azalttığını belirtiyorlar.
Üniversite laboratuvarındaki teknisyenler balık derisini çeşitli sterilizasyon maddeleriyle işlemden geçirdiler ve paketleyip dondurucuya koymadan önce virüsleri öldürebilmek için Sao Paulo’ya irradiasyon işlemine gönderdiler. Araştırmacılar, derinin temizlenip işlemden geçirildikten sonra iki yıla kadar dayandığını ifade ediyorlar. Tedavide hiç bir şekilde balık kokusu da olmuyor.
Klasik Yöntemler Rafa Kalkacak
Tıbbi deneylerde bu alternatif yöntem, ikinci ya da üçüncü derece yanıkları olan en az 56 hasta üzerinde denendi. Organları balık derisi ile kaplanmış olan hastalar, bilim kurgu filmlerinden fırlamış mutantlara benziyorlardı.
Araba tamircisi olan Antonio Janio, lehim gazının bir silindiri sızdırma yapınca, kolunu ciddi derecede yaktı. Tilapia tedavisinin uygulandığı adam, bu yeni tedavinin, her iki günde bir yenilenmek zorunda olan bandaj tedavisinden çok daha etkili bir yöntem olduğunu ifade etti.
Balığın derisi, yüksek oranda tip 1 kollajen içeriyor, gazlı bezden çok daha uzun süre nemli kalıyor ve sık sık değiştirilmesi de gerekmiyor.
Acısız ve Tamamen İyileşme Artık Hayal Değil
Deri, doğrudan yanık bölgenin üzerine uygulanıyor ve bandajla sarılıyor. Bu işlemde herhangi bir kreme ihtiyaç duyulmuyor. Yaklaşık on gün sonra ise doktorlar bandajları çözüyorlar. Tilapia derisi kurumuş, yara ise tamamen iyileşmiş oluyor ve balık dersi kolayca soyularak temizleniyor.
Antonio Janio, konuyla ilgili olarak “tilapia derisini kullanın, muhteşem. Ağrıyı yok ediyor. Hiç ilaç almak zorunda kalmıyorsunuz. Bir kere bile ağrı kesiciye ihtiyacım olmadı.” ifadesinde bulundu.
Dr. Morais, ucuz ve balık çitliğinin bir tür atığı olan tilapia derisinin, Brezilyada genellikle yanık tedavisinde kullanılan sülfadiazin kremden %75 daha ekonomik bir tedavi yöntemi olduğunu dile getirdi.
Araştırmacılar, bu muhteşem doğal yöntemin en kısa zamanda tıbbi kullanım için yaygınlaşmasını ve daha fazla hastanın yararlanabilmesi için gerekli yatırımların yapılmasını ümit ediyorlar.
Kaynak: REUTERS