Babanın Yaşı Hem Bebeğin Hem De Annenin Sağlığını Etkiliyor

0
1957

Stanford Üniversitesi tarafından son on yıl içinde ABD’de gerçekleşen canlı doğum verileri incelenerek yapılan yeni bir çalışmaya göre, ileri yaştaki babaların bebeklerini doğum sırasında daha fazla risk bekliyor. The British Medical Journal’da yayınlanan çalışmada, bu riskler arasında düşük doğum ağırlığı ve nöbet geçirme gibi tehlikelerin bulunduğu belirtiliyor. Çalışmada ayrıca, babanın yaşının annenin hamilelik dönemindeki sağlığını da etkileyebildiği,  özellikle de annede diyabet meydana gelmesine neden olabildiği bildiriliyor.   

Araştırmacılardan Dr. Michael Eisenberg, “Doğumla ilişkili risklerin değerlendirmesini yaparken, bizler genellikle anneye ait verileri göz önüne alma eğiliminde oluyoruz. Ama yaptığımız bu çalışma, sağlıklı bir bebeğe sahip olmanın iki ebeveyne de bağlı olduğunu ve babanın yaşının da bebeğin sağlığına etki ettiğini ortaya koyuyor,” diyor.

40 Milyonu Aşkın Doğum Verisi İncelendi

Çalışmada incelenen 40 milyondan fazla doğum verisi, ileri yaştaki babaların (35 yaşından büyük) bebeklerinin doğumda bazı olumsuzluklar yaşama riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.  Düşük doğum ağırlığı, nöbet geçirme ve doğumun hemen ardından solunum desteğine ihtiyaç duymanın da aralarında bulunduğu bu risklerin yaşanma olasılığı, babanın yaşının büyüklüğüyle doğru orantılı olarak yükseliyor. Örneğin, 45 ve üzeri yaştaki babaların bebeklerinin prematüre doğma olasılığı yüzde 14 daha fazla. Ve 50 ve üzeri yaştaki babaların bebeklerinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınma olasılığı da yüzde 28 daha yüksek.

Her Yıl Sperm DNA’sında İki Yeni Mutasyon Oluşuyor

Araştırmacılar 40.5 milyon canlı doğum vakasına ait verileri baba yaşlarına göre gruplara ayırdılar. Bu gruplar, 25’ten genç, 25-34, 35-44, 45-55 ve 55’ten ileri yaş aralıkları olarak belirlendi. Ayrıca ırk, eğitim seviyesi, medeni durum, sigara kullanımı geçmişi ve annenin yaşı gibi çeşitli parametreler de göz önüne alındı.

Elde edilen sonuçlar, bir baba 35 yaşında olduğunda, doğumda meydana gelen risklerde hafif bir artış gerçekleştiğini gösterdi. Ve 35 yaşından sonraki her sene, babaların sperminin DNA’sında ortalama olarak iki yeni mutasyon oluştuğu görüldü. Ancak daha ileri yaşlardaki babaların bebekleri için olan riskler daha keskin bir artış gösterdi.

25-34 yaş aralığındaki babalarla kıyaslandığında, 45 ve üzeri yaştaki babaların bebeklerinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınma oranları yüzde 14, prematüre doğma oranları yüzde 14, nöbet geçirme oranları yüzde 18 ve düşük doğum ağırlığına sahip olma oranları da yüzde 14 daha fazlaydı. Baba 50 yaşından büyük olduğunda ise, bebeğin doğum sonrasında solunum desteğine ihtiyaç duyma olasılığının yüzde 10 artış gösterdiği ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınma ihtimalinin de yüzde 28 yükseldiği görüldü.

45 Yaş Üzerindeki Babaların Partnerlerinde Gebelik Diyabeti Riski Artıyor

Ancak araştırmacılar için asıl şaşırtıcı olan, ileri baba yaşıyla annenin hamilelik sürecinde diyabet geliştirmesi riski arasında bir ilişki olduğunun görülmesiydi. 25-34 yaşlarındaki erkeklerin partnerleriyle kıyaslandığında, 45 ve üzeri yaşlardaki erkeklerin partnerlerinin gebelik diyabetine yakalanma oranlarının yüzde 28 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Günümüzde baba olma yaşının giderek yükseldiğini belirten Dr. Eisenberg, bu durumun ileri yaştaki babaların bebek ve anne sağlığı üzerindeki etkilerinin çok daha iyi anlaşılmasını gerektirdiğine dikkat çekiyor.

Dr. Eisenberg, şimdi yaş ve doğumdaki tehlikeler arasındaki bu ilişkilerin doğruluğunu kesinleştirmek için farklı toplumların verilerini de incelemek ve ayrıca bu durumdan mesul olabilecek bazı biyolojik mekanizmaları da çözmek istediğini söylüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here