Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore’nin denediği hidrojen bombası öncekilerden çok daha başarılıydı. Ama bazı uzmanlara göre denenen bomba aslında geliştirilmiş bir atom bombası da olabilir. Atom bombası ve Hidrojen bombası ne gibi farklılıklar gösteriyor ve Dünya’mızı neden bu kadar ilgilendiriyor? Bu yazımızda bunları anlatmaya çalışacağız.
Nükleer silahlar nasıl çalışır?
En basit şekilde açıklamak gerekirse, nükleer silahlar patlayıcı bir reaksiyonu tetikleyerek yok edici bir güçte enerji açığa çıkarırlar. Bu enerji silahın içindeki atomik maddelerden gelir.
Tarihteki ilk atomik bombalar fizyon olayı ile işliyordu. Kararlı olmayan uranyum ve plütonyum gibi elementlerin çekirdeklerini, daha kararlı olan alt atomlara parçalıyor ardından ortaya büyük bir patlama ve enerji açığa çıkıyordu.
Atom bombası – Hidrojen bombası farkını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Hidrojen Bombası Ne Yönlerden Farklı?
Hidrojen bombası(termonükleer bomba) ise iki aşamalı reaksiyon şeklinde gerçekleşen ve bunun neticesinde daha büyük bir atomik patlamaya sebep olan bir bomba çeşididir.
Bir nükleer silahın etki gücünü arttırmanın en önemli püf noktası bomba düzeneğindeki asıl patlayan kısım olan termonükleer yakıtı arttırmaktır
Nükleer Silah Çeşitleri
1) İç Patlamalı Atom Bombası
- Atomik yakıtı ateşlemek ve sıkıştırmak için klasik patlayıcılar kullanılır.
- Hiroşima’da patlatılan bomba buna örnektir.
2) Güçlendirilmiş Atom Bombası
- Çok az bir miktar termonükleer yakıtla birlikte kullanılır.
- Hiroşima’da kullanılan bombadan yaklaşık 3 kat daha güçlüdür.
3) Katmanlı Atom Bombası
- Daha çok termonükleer yakıt kullanılır
- Hiroşima’da kullanılan atom bombasından yaklaşık 25 kat daha güçlüdür.
4)Hidrojen Bombası
- Atomik ateşlemenin gerçekleştii çekirdeğe yakın kısımda oldukça çok miktarda termonükleer yakıtla biirlikte kullanılır.
- Hiroşima’da kullanılan atom bombasından yaklaşık 1000 kat daha kuvvetlidir.
Süreç Nasıl İşler?
Güneş’teki hidrojen atomlarını bir araya geldiği şekilde bir araya geln hidrojen atomları dışarıya yüksek bir enerji salarlar.
Hidrojen bombası ilk aşamada gerçekleşen “fizyon” olayından açığa çıkan enerjiyi iki hidrojen atomunu birleştirmek için kullanır. Ortaya çıkan nötronlar, kaplı olduğu uranyum tabakasının daha güçlü bir şekilde patlamasına ve “fizyon” olayıdan daha büyük bir enerji açığa çıkmasına yol açarlar.
Amerika’nın 1954’te denediği hidrojen bombası Hiroşimaya düşen atom bombasından 1000 kat daha kuvvetliydi! İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya’da hidrojen bombası olan ülkeler arasına isimlerini yazdırdılar.