Alzheimer’la Savaşta Beyninize Yardım Edin

0
1145

Massachusetts Hastanesi’nin araştırma ekibi tarafından fareler üzerinde yürütülen bir çalışma, egzersizin beyinde yeni nöronlar üretilmesi anlamına gelen nörojenezi tetikleyerek bilişsel yetiler üzerinde olumlu etki yaptığını ortaya koydu. 

Science’da yayınlanan çalışmaya göre, beynin öğrenme ve hafızadan sorumlu olan hipokampus bölgesinde nörojenez oluşumunu tetiklemek Alzheimer hastası farelerin bilişsel yetilerinde iyileşme sağlıyor. Ancak bu olumlu etkiler Alzheimer hastalarının beyinlerinde mevcut olan iltihaplı ortam tarafından bloke edilebiliyor. Fiziksel egzersizin etkisi ise bu noktada devreye giriyor. Çünkü yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, egzersiz yapmak Alzheimer’lı beyindeki iltihaplı ortamı “temizleyebiliyor” ve bu sayede oluşan yeni sinir hücrelerinin hayatta kalmalarına ve gelişmelerine olanak tanıyarak bilişsel yetileri iyileştiriyor. 

Çalışmayı yürüten ekipten olan Dr. Rudolph Tanzi, “Yaptığımız çalışmada egzersizin nörojenezi tetiklemenin en iyi yollarından biri olduğunu gösterdik. Ardından süreç içindeki moleküler ve genetik faaliyetleri inceleyerek, egzersizin yararlı etkilerini gen terapisi ve farmakolojik ajanlarla nasıl taklit edebileceğimizi belirledik,” diyor. 

Erişkin beynindeki hipokampus bölgesinde meydana gelen nörojenez sürecinin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar üzerinde ne gibi bir etki yaptığı tam olarak anlaşılamamış olduğundan, araştırmacılar farelerde erişkin hipokampal nörojenezi artırmanın hastalığın belirtilerini azaltıp azaltmayacağını görmeye karar verdiler.   

İlaçlar ve Egzersizin Sonuçları Çok Farklı

Yapılan deneyler sonucunda erişkin hipokampal nörojenezin hem egzersiz hem de ilaç ve gen terapisi tedavileri yollarıyla tetiklenebildiği görüldü. Ancak farelerin davranışsal analizi, nörojenezin farmakolojik ve genetik yollarla tetiklendiği hayvanlarda kısıtlı bilişsel faydalar ortaya koyarken, erişkin hipokampal nörojenezin egzersizle tetiklendiği farelerin hem bilişsel performanslarında iyileşme hem de beyindeki amiloid beta proteini seviyelerinde azalma olduğu gözlemlendi.  

Kullanılan iki yöntemin sonuçları arasındaki bu farkın nedenini merak eden araştırma ekibi, egzersizin aynı zamanda nöronların büyümeleri ve hayatta kalmaları için önemli olmasıyla bilinen beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) üretimini de tetiklediği sonucuna ulaştı. Bu da yeni nöronların yaşamaları için beyinde ılımlı bir ortam yaratıyordu. 

Nörojenezi tetikleyen ilaçlar ve gen terapisi yöntemleriyle artan BDNF üretimini kombine ederek egzersizin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkilerini başarılı bir şekilde taklit edebildiklerini belirten araştırmacılar, yaptıkları çalışma yoluyla sadece yeni sinir hücrelerinin doğmasını tetiklemenin yeterli olmadığını, aynı zamanda eş zamanlı olarak bu hücrelerin gelişip hayatta kalmaları için beyindeki ortamın “temizlenmesi” gerektiğini de öğrendiklerini söylüyorlar. 

Bu yeni bulguların Alzheimer hastalığını daha etkili bir şekilde önleme ve tedavi etmek için uygulamaya konulmasının yollarının bulunması bekleniyor. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here