Yapılan yeni bir çalışmaya göre, kalp krizi geçiren kadın hastalar acil serviste bir kadın yerine bir erkek doktor gördüklerinde ölüm riskleri artabiliyor.
Kalp hastalıkları hem erkeklerin hem de kadınların bir numaralı ölüm sebebi ancak kadınların kalp krizi geçirip hayatta kalmaları çok daha az olası. Amerikan Kalp Derneği’nin 2016’da yayınladığı bildiriye göre, kalp krizi geçiren kadınların yüzde 26’sı bir sene içinde ölürken, bu rakam erkeklerde yüzde 19’a iniyor. Üstelik aradaki bu fark zamanla da açılıyor: Kalp krizinden beş yıl sonra kadınların neredeyse yarısı ölmüş oluyor ancak erkeklerin ölüm oranı yüzde 36’da kalıyor.
Araştırmacılar bu durumun sebebini yıllarca anlayamadılar ancak bu yeni çalışmanın yazarları, potansiyel sebepler olarak acil servis doktorları arasındaki kadın ve erkek eşitsizliğine işaret ediyorlar.
500.000’den Fazla Vaka İncelendi
Araştırmacılar Florida Sağlık Hizmetleri Kurumu’nun 1991 ve 2010 yılları arasında eyaletteki her acil servisteki kalp krizi vakalarını içeren veri tabanını analiz ettiler. Onlar ellerindeki 500.000’den fazla vakayı dört kategoriye böldüler: erkekleri tedavi eden erkek doktorlar; kadınları tedavi eden erkek doktorlar; erkekleri tedavi eden kadın doktorlar ve kadınları tedavi eden kadın doktorlar. Sonuçta, tüm kategorilerdeki istatistiklerin birbirinden ayırt edilemez olduğu görüldü, biri hariç: erkek doktor-kadın hasta. Kalp krizi geçiren hastanın kadın olduğu ve acil servis doktorunun erkek olduğu durumlarda, ölüm riski aniden yüzde 12 oranında artıyordu.
Ancak acil servis doktorları ve kardiyologlar hemen hükümlere varmak konusunda tedbirli davranıyorlar. Bu çalışmanın bir parçası olmayan kardiyolog Michelle O’Donoghue, sadece bu veriye dayanarak erkek doktorların kalp krizi geçiren kadın hastaları tedavi etmekte zorluk yaşadıklarını söylemek için biraz erken olduğunu belirtiyor. Ancak bu çalışmanın acil servisteki kadınların tedavisi konusunda birçok can sıkıcı soruyu da gündeme getirdiğini belirten O’Donoghue sözlerine şöyle devam ediyor, “Bu sorulardan bir tanesi, erkek doktorların kadın hastaların şikayetlerini erkekleri olduğu kadar kolaylıkla dinlememek için sistematik bir meyle sahip olup olmadıkları. Veya tıp literatüründe daha çok erkeklerin kalp krizleri bulunmasına ve dolayısıyla onların vakalarının daha iyi anlaşılmasına bağlı olarak kadınlara yanlış teşhis konuyor olabilir. Yapılan bazı çalışmalar kesinlikle kadınlara daha yavaş teşhis konulduğunu gösterdi ve bu kadınların genellikle tipik olmayan belirtiler göstermesinin daha muhtemel olduğuyla açıklanabilir.”
Kadın Doktorlar Hastalarına Daha Çok Vakit Ayırıyor
Kadın doktorlar basitçe erkeklere oranla işin en azından bazı kısımlarını daha iyi yapıyor olabilirler. Bu yeni çalışma kadın bir doktor gördüğünde herkesin hayatta kalmasının daha olası olduğunu gösterdi ve geçen yıl JAMA Internal Medicine’da yayınlanan bir çalışma da, kadın doktorların daha düşük ölüm ve yeniden hastaneye yatış oranları olduğunu ortaya koymuştu. JAMA’da yayınlanan çalışmanın başyazarı Yusuke Tsugawa, “Kadın doktorlar, erkek doktorlara kıyasla hastalarıyla daha uzun süre konuşuyorlar ve daha belirtilere dayalı bakım sağlıyorlar. Ve bu da kadın hastalar tipik olmayan belirtiler gösterdiklerinde bile onların kalp krizini anlamalarına yol açıyor olabilir,” diyor.
Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde acil servis doktoru olan Michelle Lall, kalp krizinden kurtulma oranlarındaki cinsiyet farkının sebebini anlamak için çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ancak bu yeni bulguların hastanelerde daha fazla kadın doktora sahip olmanın hayatlar kurtarabileceğini gösterdiğini belirtiyor.