Enjekte Edilebilen Bandaj İle İç Kanamalar Dakikalar İçinde Durdurulabilecek

0
643


Bilim adamları, yaygın bir gıda maddesinden ve nanopartiküllerden üretilen enjekte edilebilir bir bandaj icat ettiler. Bu malzeme sadece çok hızlı bir şekilde kanamayı durdurmakla kalmıyor, aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesine de yardımcı oluyor.

Yaralandığımız zaman sadece vücudumuzun dışında kanama olmayabilir. Silahlar ve diğer yaralanmalar sıklıkla iç kanamaya da neden olur ve bu durum mümkün olduğunca çabuk çözülmelidir.

Son yıllarda bilim adamları, bu “sünger dolgulu şırınga” gibi bir yarayı hızla sarabilen yeni materyaller geliştirmeyi planlıyorlardı. Fakat aynı etkiyi vücudun iç kısımlarında da görmek halen bir sorundu.

Yara İçine Anında Müdalahe


Şimdilerde ise Texas A&M Üniversitesi’nde biyomedikal mühendislerinden oluşan bir ekip, tamamen yeni bir ‘enjekte edilebilir bandaj’ icat etti. Bu bandaj, deniz yosunu türevli jelleştirici bir madde ve iki boyutlu kil nanopartiküllerinden oluşuyor.

 Bu alışılmadık maddeler bir araya geldiklerinde, hidrojel olarak bilinen, süper emici, jöle benzeri ve yüksek oranda su içeren bir madde olarak bilinen ve sargı bezi olarak oldukça iyi iş gören bir yapı oluşturdular.

Ekip, yaptığı çalışma ile ilgili şunları söyledi: “Enjekte edilebilir hidrojeller, iç yaralanmalar ve kanamalar için umut verici materyallerdir. Çünkü bu biyomateryaller minimal invaziv müdahaleler yapılarak yaralı bölgenin içine yerleştirilebilirler”.

Ekibin icat ettiği enjekte edilebilir hidrojelin ana maddesi, yenilebilir kırmızı deniz yosunundan elde edilen ve birçok gıdada bitki bazlı bir koyulaştırma maddesi olarak bulunan jelatinimsi k-karajenan‘dır.

 Araştırmacılar, jelatin ile yaptıkları önceki çalışmalarında, hidrojellerin bir iskelet yapı oluşturduğunu, jelin yapısını geliştiren küçük kil bazlı partiküller olan nanosilikatların kullanımı ile de bu yapılanmanın güçlendirilebileceğini keşfettiler.

Ekip, laboratuvardaki hayvan ve insan doku hücreleri üzerinde bandajları test ettiğinde, nanopartiküllerle enjekte edilen hidrojelin üç dakikadan kısa bir sürede kanda pıhtılaşmayı başlattığını gördü.

Sadece İyileştirmiyor: Yeniliyor ve Tedavi Ediyor


Texas A & M’den biyomedikal mühendisi Akhilesh K. Gaharwar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Enjekte edilebilir ideal bir bandaj, yara bölgesinde enjeksiyondan sonra katılaşmalıdır ve doğal pıhtılaşmayı çabucak başlatmalıdır” dedi.

Bunun yanı sıra, deneyde kullanılan laboratuvar örneklerinde çok büyük oranda doku yenilenmesi görüldü ve yaraların iyileştiği fark edildi. Ve en önemlisi, bu hidrojeli üretmek için kullanılan nanopartiküller, kullanılması gereken ilacı yaralı bölgeye taşıyabiliyorlardı ve ilacı ihtiyaç duyuldukça vücuda yavaş yavaş bırakabiliyorlardı.

 Ekip şu ana kadar hidrojelleri insanlardaki yaralarda test etmedi. Ancak bu yeni maddenin son derece ümit verici olması, doktorların bu enjekte edilebilir ve hayat kurtarıcı bandajları depolarına ekleyebilmelerinin an meselesi olduğu anlamına geliyor.

Araştırma Acta Biomaterialia‘da yayınlanmıştır.

Kaynak: Science Alert

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here