Demansın En Büyük Sebebi Alkol Tüketimi

1
3629

Alkol kullanımı, her türlü demans tipi için en önemli risk faktörünü oluşturuyor. Özellikle de erken başlayan demans için. The Lancet Public Health dergisinde yayınlanan  ülke çapında yapılmış bir çalışmaya göre Fransa’da demans teşhisi koyulmuş bir milyondan fazla kişinin alkol nedeniyle bu hastalığa yakalandığı tespit edildi.

Bu çalışma özellikle alkol kullanımının etkilerini inceledi ve kronik alkol kullanımının zararları ile alakalı olan zihinsel ve davranışsal bozukluk teşhisi koyulmuş bireyler bu çalışmaya dahil edildi.

65 yaş altı olan erken demans teşhisi koyulmuş 57.000 vakadan %57’lik büyük çoğunluğun kronik içki alışkanlığının olduğu görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kronik içki alışkanlığını erkekler için günde ortalama 60 gram saf alkol tüketimi (3-4 kadeh), kadınlar için ise yine günde ortalama 40 gram saf alkol tüketimi (3 kadeh) olarak tanımlıyor.

Bu çalışmada tespit edilen alkol ve demans arasındaki güçlü ilişkinin bir sonucu olarak araştırmacılar, demansın alkol kaynaklı ağır yükünü azaltmak için taramalar yapılmasının, içki alışkanlığı için kısa süreli tedavilerin ve alkol kullanım bozukluklarının tedavisinin uygulanmasını önermekteler.

Çalışmanın ortak yazarı ve CAMH  Zihinsel Sağlık Politikaları Araştırma Enstitüsü direktörü Dr. Jürgen Rehm konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, elde edilen bulgularda içki alışkanlığı ve kullanım bozukluklarının demans için en önemli risk faktörü olduğunu ve özellikle 65 yaşından önce görülen ve erken ölümlere neden olan demans türleri için ise hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, alkolün neden olduğu beyin hasarlarının ve demansın önlenebilir olduğunu, bilinen etkili önleyiciler ile politik önlemlerin zamansız ölümleri azaltabileceğini sözlerine ekledi.

Alkol Beynin En Büyük Düşmanı

Dr. Rehm, alkol kullanım bozukluklarının insan ömrünü ortalama en az 20 yıl kısalttığını ve demansın bu insanlar için başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Erken başlangıçlı demans için önemli bir cinsiyet farkı vardı. Demans hastalarının çoğunluğu kadın iken, erken başlangıçlı demans hastalarının ise neredeyse üçte ikisi erkekti (%64.9).

Alkol kullanım bozukluklarının ayrıca demans başlangıcıyla ilgili değiştirilebilen risk faktörleri arasından tütün kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet, düşük eğitim seviyesi, depresyon ve işitme kaybı gibi diğer bağımsız risk faktörlerinin tamamıyla ilişkilendirilmiştir.  Bu durum, alkol kullanım bozukluklarının demans riskine birçok açıdan katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

CAMH Başkan Yardımcısı Dr. Bruce Pollock, ” bir geriatrik psikiyatrist olarak alkol kullanım bozukluklarının demans üzerindeki etkilerini sıklıkla görüyorum ve ne yazıkki bilinci iyileştirmek için uygulanan alkol tedavilerine çok geç kalınıyor. Alkol tüketimi problemini azaltmak için taramaların yapılmasına ve alkol kullanım bozukluklarının tedavilerine birinci basamak tedavi yöntemi olarak çok daha erken başlanması gerekiyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yazarlar ayrıca, sadece en ciddi boyuttaki alkol kullanım bozukluğu olan vakaların hastaneye yatırıldığını ve çalışmaya da bu vakaların dahil edildiğini belirttiler. Bu da alkol kullanım bozukluğunun raporlanmasına ilişkin devam eden hastalık belirtileri nedeniyle kronik içki alışkanlığı ve demans arasındaki ilişkinin çok daha güçlü olduğu anlamına gelebilir.

Kaynak: Science Daily

Çeviren: Elif Edin Dinç

 

 

 

 

 

1 YORUM

  1. Alkol’un beyni uyuşturduğu genel anlamda biliniyor ama bu kadar ciddi sonuçlara yol açtığını bilmiyordum açıkçası. Aydınlatıcı ve ilginç bir yazı. Ayrıca “demans”‘ kavramını – bugüne dek defalarca duymama rağmen – pek araştıracak vakit bulamamıştım, o gün bugünmüş, öğrenmenin yaşı yok tabii.. Katkı için teşekkürler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here