Nanoplastikler metabolizmayı nasıl etkileyebilir?

0
396

Örneğin şişe yapımında kullanılan plastik olan PET, doğal çevremizde her yerde bulunur. Leipzig Üniversitesi ve Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi’nden (UFZ) bilim adamları ortak bir çalışmada, küçük plastik PET parçacıklarının bir organizmanın metabolizması ve gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini araştırdılar. Bulgular Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
Artan plastik kullanımı, dünyadaki ekosistemleri tehdit ediyor. En büyük endişelerden biri, mikroplastikler ve nanoplastikler olarak da adlandırılan küçük parçacıklar biçimindeki plastiklerin varlığıdır. Bu parçacıklar içme suyunda, yiyeceklerde ve hatta havada tespit edilmiştir. Nanoplastikler, insanlar ve hayvanlar tarafından gıdaların yanı sıra su yoluyla da emilebilir. Mikroplastiklerin zamanla vücutta birikebileceğine dair endişeler var. İnsan sağlığına olan etkileri henüz tam olarak bilinmediği için Leipzig Üniversitesi’nin şu anki çalışmasında olduğu gibi bilimsel araştırma konusu oluyorlar.
PET olarak bilinen polietilen tereftalat, yaygın olarak kullanılan bir plastiktir. Plastik poşetlerin yanı sıra yiyecek ve içecekler için pratik kaplar yapmak için kullanılır. Şimdiye kadar PET nanoplastiklerin zararlı etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma projesinde, Leipzig Üniversitesi’ndeki bilim adamları PET nanoplastiklerin zebra balığı embriyoları üzerindeki etkilerine odaklandılar.
Minik plastik parçacıkların, model hayvanların karaciğer, bağırsak, böbrek ve beyin dahil olmak üzere çeşitli organlarında biriktiğini buldular. Ayrıca PET nanoplastikler daha az hareket gözlemlendiği için embriyolarda davranışsal anormalliklere neden oldu.
Tıp Fakültesi Tıbbi Fizik ve Biyofizik Enstitüsü’nden bir bilim insanı olan ilgili yazar Dr. Alia Matysik “Çalışmamız, PET nanoplastiklerinin neden olduğu toksisite yollarına ve bozulmamış zebra balığı larvalarında altta yatan hasar mekanizmalarına ilişkin ilk bilgileri sağlıyor. Karaciğer fonksiyonunun önemli ölçüde bozulduğunu ve oksidatif stres olduğunu bulduk. PET nanoplastikleri aynı zamanda canlı organizmaların hücresel zarını ve enerjilerini de etkiler” dedi.
Zebra balığı embriyolarını incelemek için katılara ve yumuşak maddeye nükleer manyetik rezonans (NMR) uygulayan invazif olmayan bir analitik teknik olan yüksek çözünürlüklü sihirli açılı döndürme (HRMAS) kullanıldı. Bu bilimsel yöntemin avantajı, örneğin dokuya zarar vermeden veya vücuda alet sokmadan maddeye dışarıdan bakabilme avantajına sahiptir. Bu çalışma, zebra balığı hücrelerinin ve dokularının metabolizması üzerine araştırmaları hücresel analizler ve davranış testleri ile birleştirdi.
Dr. Matysik, “PET nanoplastiklerinden etkilenen metabolik yollar hakkında sistem düzeyinde kapsamlı bir anlayış elde etmek için en son teknoloji ürünü analitik NMR yöntemlerini kullandık. PET birikiminin bir organizmanın biyokimyasını nasıl değiştirdiğini gözlemleyebildik” diyor.
“Bu araştırma bulgusu, zebra balığı embriyolarında gözlemlenen ve memelilerde ve insanlarda da rol oynayabilen PET nanoplastiklerin olumsuz etkilerini vurgulamaktadır. Bu soruya henüz net bir cevabımız olmasa da artık şunu varsayabiliriz: Analitik Kimya Enstitüsü’nden karısının araştırmasına dahil olan Profesör Jörg Matysik, “PET nanoplastikleri ekosistemlerimizi bozuyor”.
Leipzig Üniversitesi’ndeki bilim adamları, bu konudaki araştırmalarına devam etmeyi ve ayrıca nanoplastiklerin beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini araştırmayı planlıyorlar. Alia Matysik, “PET nanoplastiklerin beyinde biriktiğini zaten görüyoruz. Şimdi bunun beyin işlevi ve nörodejeneratif hastalıklar üzerinde bir etkisi olup olmadığını öğrenmek istiyoruz” diyor.
Kaynak: Phys

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here