Antik Mısır’ın firavunları piramitlerin içine ne sakladı?

0
2189

İngiliz arkeolog Howard Carter, 1922’de Kral Tutankhamun’un mezarını kırarak açtığında, “harika şeyler” gördüğünü bildirdi. Tut’un mezarı, Tutankhamun’un altın ölüm maskesi, altın bir taht ve hatta altın sandaletler dâhil olmak üzere olağanüstü hazinelerle doluydu. Fakat eski Mısır’daki tüm kraliyet mezarlarında böyle lüks mezar eşyaları var mıydı?

Cevap hayır. Büyük Giza Piramidi ve diğer eski Mısır piramitleri inanılmaz anıtlar olsa da, içlerindeki cenaze eşyaları, Tutankhamun gibi daha sonraki firavunların mezarlarına gömülenlerle karşılaştırıldığında muhtemelen nispeten mütevazıydı.

Birleşik Krallık’taki University College London’da eski Mısır ölü gömme gelenekleri ve ölü gömme eşyaları hakkında kapsamlı çalışmalar yapan ve yazılar yazan Wolfram Grajetzki, “En büyük piramitlerdeki mezarlar Tutankhamun’a kıyasla oldukça basit görünebilirdi” dedi. 

Piramitler, Djoser zamanından (MÖ 2630 ila 2611 B.C.) I. Ahmose’ye (MÖ 1550 ila MÖ 1525) kadar Mısır firavunlarının mezarları olarak kullanılmıştır. Grajetzki, bu piramitlerin çoğunun yüzyıllar önce yağmalandığını, ancak birkaç kraliyet mezarının nispeten sağlam kaldığını ve hazineleri hakkında ipuçları sağladığını söyledi.

Örneğin, MÖ 1800 civarında yaşayan Prenses Neferuptah, Kahire’nin yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Hawara bölgesinde bir piramidin içine gömüldü. Grajetzki, mezar odasının 1956’da kazıldığını ve “çömlek, bir tabut seti, bazı yaldızlı kişisel süslemeler ve onu Yeraltı tanrısı Osiris ile özdeşleştiren bir dizi kraliyet nişanı içeriyordu” dedi.

Grajetzki, MÖ 1750 civarında yaşayan Kral Hor’un benzer bir dizi nesneyle birlikte gömüldüğünü, ancak bir piramidin içine gömülmediğini söyledi. Grajetzki, “[Hor]’un gövdesi ketenle sarılmıştı, bağırsaklar kanopik kavanozlar adı verilen özel kaplara yerleştirildi.” Dedi. “Yüzü mumya maskesiyle kaplıydı.”

Khufu’nun (Büyük Piramidi inşa eden firavun) annesi Kraliçe Hetepheres’in mezarı biraz daha ayrıntılı. Giza’da inşa edilen mezarda bir yatak ve altınla süslenmiş iki sandalyenin yanı sıra çanak çömlek ve minyatür bakır aletler vardı, Grajetzki Ocak 2008’de “Heritage of Egypt” dergisinde yayınlanan bir makalede (yeni sekmede açılır) yazdı.

Grajetzki, bu kraliyet mezarlarında bulunan eserlerin, piramitlere gömülen firavunların muhtemelen Tutankhamun ile gömülü bulunanlardan daha mütevazı olan mezar eşyalarıyla gömüldüğünü öne sürdüğünü belirtti. İlk firavunların aksine, Tutankhamun’un mezarı, Britannica’ya göre, Yeni Krallık döneminde 500 yıldan fazla bir süredir kraliyet mezarlığı olarak kullanılan modern Luksor yakınlarındaki uzak bir vadi olan Krallar Vadisi’nde bulunuyordu.

Grajetzki makalesinde, “Bu, [Khufu’nun] [Tutankhamun’dan] daha fakir olduğu anlamına gelmez. Piramidi tam tersini kanıtlıyor. O sadece zamanının geleneklerine göre gömüldü.”

Bilinen Mısır piramitlerinin hiçbirinde büyük hazineler keşfedilmemiştir. Eski Mısır mezar buluntuları hakkında araştırma yapan ve yazan bir bilim adamı olan Hans-Hubertus Münch, WordsSideKick.com’a bir e-postada “Piramitlerde Tut’un mezarında olduğu gibi büyük ‘hazineler’ yoktu” dedi. Münch, ayrıca, piramitlerin yapıldığı daha eski zamanlara ait çok sayıda lüks mezar eşyası içeren hiçbir mezar bulunmadığını söyledi. Yeni Krallık döneminde (yaklaşık MÖ 1550 ila 1070 B.C.), piramit inşaatının sona erdiği bir dönemde, kraliyet ve kraliyet dışı kişilerle birlikte gömülen cömert mezar eşyalarının miktarının arttığını kaydetti.

Yeni Krallık döneminde, insanlar, eğer güçleri varsa, mezarlarına çok sayıda süslü nesne koymaya çalıştılar. Münch, “Mezarlardaki bu muazzam nesne yığını, yalnızca Yeni Krallığın bir icadıdır.” Dedi. Bunu tam olarak neden yapmak istedikleri ise tam olarak açık değil.

Piramit Metinleri

Piramitlerin içindeki mezar eşyaları, daha sonraki eski Mısır mezarlarına kıyasla mütevazı olsa da, bazı piramitlerin duvarlarında, bugün bilim adamlarının “piramit metinleri” olarak adlandırdıkları uzun hiyeroglif yazıtları vardı. Metinler çok sayıda “büyü” (Mısır bilimcilerin dediği gibi) ve ritüelleri kaydetmektedir.

Unis veya Unas piramidi (MÖ 2353 – MÖ 2323 yılları arasında hüküm süren) iç duvarlarında bu metinlerin bulunduğu ilk piramit iken, İbi piramidi (MÖ 2109 – MÖ 2107 yılları arasında hüküm süren) bilinen son vakaydı, James Allen, Brown Üniversitesi’nde bir Mısırbilim profesörü, “Eski Mısır Piramidi Metinleri(yeni sekmede açılır)” kitabında yazdı (İncil Edebiyatı Derneği, 2005).

Allen, piramit metinlerinin işlevinin “ölen kişinin bir akh, yani öbür dünyada var olan bir ruh olmasını sağlamak olduğunu” yazdı. Büyüler, bir kişinin ruhunun Mısırlıların ölümde ayrıldığına inandıkları parçaları olan “ka” ve “ba”yı yeniden birleştirmeyi amaçlıyordu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here