Bir UC San Francisco araştırmasına göre, yaşlı insanların fiziksel aktivitesi arttıkça, beyinlerinde sağlıklı bilişi sürdürmek için nöronlar arasındaki bağlantıları geliştiren bir protein sınıfı da çoğalıyor.
Bu koruyucu etki, otopside beyinleri Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklarla bağlantılı olarak toksik proteinlerle dolu insanlarda bile bulundu.
Nöroloji doçenti ve çalışmanın baş yazarı olan Kaitlin Casaletto, “Çalışmamız, sinaptik protein düzenlemesinin fiziksel aktivite ile ilgili olduğunu kullanan ilk çalışmadır” dedi. Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association dergisinin 7 Ocak sayısında yer aldı.
Fiziksel aktivitenin biliş üzerindeki faydalı etkileri farelerde gösterilmiş, ancak insanlarda gösterilmesi çok daha zor olmuştur.
Bir nöropsikolog ve Weill Nörobilim Enstitüsü üyesi olan Casaletto, British Columbia Üniversitesi’nde psikiyatri profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı William Honer, MD ile Rush Üniversitesi’ndeki Hafıza ve Yaşlanma Projesi’nden elde edilen verilerden yararlanmak için çalıştı. Bu proje, öldüklerinde beyinlerini bağışlamayı da kabul eden yaşlı katılımcıların ileri yaştaki fiziksel aktivitelerini izledi.
Casaletto, “Nöronlar arasındaki bu bağlantıların bütünlüğünü korumak, demansı savuşturmak için hayati olabilir, çünkü sinaps gerçekten kognitif aktivitenin gerçekleştiği yer.” Dedi. “Fiziksel aktivite – halihazırda var olan bir araç – bu sinaptik işleyişin artmasına yardımcı olabilir.”
Daha Fazla Protein Daha İyi Sinir Sinyalleri Demek
Honer ve Casaletto, fiziksel aktivitesi yüksek yaşlıların nöronlar arasında bilgi alışverişini kolaylaştıran daha yüksek protein seviyelerine sahip olduğunu buldu. Bu sonuç, Honer’in daha önce, öldüklerinde beyinlerinde bu proteinlerden daha fazlasına sahip olan kişilerin bilişlerini yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha iyi sürdürebildiklerini bulmasıyla örtüşüyordu.
Honer, şaşırtıcı bir şekilde, etkilerin, beynin hafıza yeri olan hipokampüsün ötesinde, bilişsel işlevle ilişkili diğer beyin bölgelerini de kapsadığını keşfettiklerini söyledi.
Honer, “Fiziksel aktivite, beyin boyunca sinaptik iletimi kolaylaştıran proteinlerin sağlıklı işlevini destekleyen ve uyaran bir sürdürülebilir etki gösteriyor olabilir.” dedi.
Sinapslar Demans Belirtileri Gösteren Beyinleri Koruyor
Çoğu yaşlı yetişkinin beyni, Alzheimer hastalığı patolojisinin ayırt edici özellikleri olan amiloid ve tau, toksik proteinleri biriktirir. Birçok bilim insanı önce amiloidin, sonra tau’nun birikerek sinaps ve nöronların parçalanmasına neden olduğuna inanıyor.
Casaletto daha önce, yaşayan yetişkinlerin omurilik sıvısında veya otopsi yapılmış yetişkinlerin beyin dokusunda ölçülen sinaptik bütünlüğün, amiloid ile tau ve tau ile nörodejenerasyon arasındaki ilişkiyi azalttığını bulmuştu.
“Sinaptik bütünlük ile ilişkili proteinlerin daha yüksek seviyelerine sahip yaşlı erişkinlerde, Alzheimer hastalığına yol açan bu nörotoksisite kaskat’ı zayıflatılmış gibi görünüyor” dedi. “Birlikte ele alındığında, bu iki çalışma beyni Alzheimer hastalığına karşı desteklemek için sinaptik sağlığı korumanın potansiyel önemini gösteriyor.”
Kaynak:
1. Kaitlin Casaletto, Alfredo Ramos-Miguel, Anna VandeBunte, Molly Memel, Aron Buchman, David Bennett, William Honer. Geç yaşam fiziksel aktivitesi, yaşlı erişkinlerde beyin dokusu sinaptik bütünlük belirteçleri ile ilgilidir. Alzheimer ve Demans, 2022; DOI: 10.1002/alz.12530
Çok ilginç ve faydalı bir yazı. Teşekkürler.