Tanıdık Yüzleri Tanımak Beyinler Arasında Paylaşılan Bir Sinir Koduna Dayanır

0
334

Aynı doktora programındaki yüksek lisans öğrencileri, dört sınıf arkadaşının ve görsel olarak aşina oldukları dört yabancının yüzlerini inceleyen bir fMRI deneyine katıldılar. Hiper hizalama ve denekler arası doğrusal sınıflandırıcılar, görsel bilgilerin hem kişisel hem de görsel olarak tanıdık kimlikler için katılımcıların beyinleri arasında paylaşıldığını ortaya çıkardı. 

Tanıdık yüzleri tanıma yeteneği, sosyal etkileşim için esastır. Bu süreç görsel bilgi sağlar ve tanıdık bir kişi hakkında sosyal ve kişisel bilgileri harekete geçirir. Ancak beynin bu bilgiyi katılımcılar arasında nasıl işlediği uzun zamandır gizemini koruyordu. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, tanıdık yüzler hakkında farklı bilgiler beyinler arasında paylaşılan bir sinir kodunda şifreleniyor.

Sonuçlar, görsel olarak tanıdık ve kişisel olarak tanıdık yüzlerin kimliğinin, beyinde, çoğunlukla yüzlerin görsel olarak işlenmesiyle ilgili alanlarda yüksek isabetle çözümlendiğini gösterdi. Ancak görsel alanların dışında çok fazla çözümleme yoktu. Görsel olarak tanıdık kimlikler için, katılımcılar yalnızca uyaranların neye benzediğini biliyorlardı; bu kişilerin kim olduğunu bilmiyorlardı veya onlar hakkında başka bir bilgiye sahip değillerdi. 

İlk yazar, “Görsel işleme alanlarında, kişisel olarak tanıdık ve görsel olarak tanıdık yüzler hakkındaki bilgilerin, ortak tanıdıklara sahip insanların beyinlerinde paylaşıldığını bulduk” diyor. Tanıdık yüzler aynı zamanda görsel olmayan ve sosyal işlemleme için önemli olan alanlara da uzanıyor, bu da beyinler arasında paylaşılan sosyal bilgiler olduğunu gösteriyor.” 

Analiz, dorso-medial prefrontal korteks, prekuneus, insula ve temporo-parietal kavşak gibi sosyal bilişle ilgili alanlarda kişisel olarak tanıdık kimlikler hakkında paylaşılan bilgileri ortaya çıkardı. Görsel olarak tanıdık kimlikler hakkında paylaşılan bilgiler, yalnızca oksipital yüz alanı ve fusiform yüz alanı gibi yüzlerin görsel olarak işlenmesiyle ilgili alanlarda mevcuttu.

Kişisel olarak tanıdık kimlikleri çözümlerken, bulgular katılımcıların beyinleri arasında çok daha fazla paylaşılan bilgi paylaşıldığını gösterdi. Görsel sistemin dışındaki diğer dört alanda da kod çözmede yüksek isabet vardı: sosyal işleme (diğer insanların niyetlerini ve özelliklerini işleme) ile ilgili olduğu bilinen dorsal medial prefrontal korteks; kişisel olarak tanıdık yüzleri işlerken daha aktif olduğu gösterilen bir alan olan prekuneus; duygusal işlemeye dâhil olduğu bilinen insula ve sosyal bilişte ve başkalarının zihinsel durumlarını temsil etmede önemli bir rol oynayan geçici parietal kavşak (“zihin teorisi” olarak da bilinir).

Ekibin, fMRI deneylerini kullanan geçmiş araştırmaları, bir kişi şahsen tanıdık birini gördüğünde beyindeki bu “zihin teorisi” alanlarının aktive olduğunu buldu. Gobbini, “Tanıdığımız birini gördüğümüzde, o kişinin kim olduğunu hemen etkinleştiririz” diyor. “Bu, tanıdık biriyle en uygun şekilde etkileşim kurmamızı sağlayan şeydir.” Örneğin, bir arkadaş veya aile üyesiyle nasıl etkileşim kurduğunuz, bir meslektaşınız veya patronunuzla nasıl etkileşimde bulunduğunuzdan oldukça farklı olabilir.

Kaynak: Ortak bir temsil alanında tanıdık yüzler hakkında görsel ve anlamsal bilgiler için paylaşılan sinir kodları, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2110474118.

Orijinal makale: MedicalXpress

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here