Laboratuvar Üretimi Tahta Mobilyaların Geleceği Olabilir

0
243

Amerikalı bilim insanları, güneş ışığı ya da toprak olmadan laboratuvarda tahta “üretmek” için bir plan üzerinde çalışıyorlar.

Çalışmanın başyazarı Ashley Beckwith, umudunun laboratuvar üretimi
tahtaların bir gün geleneksel ormancılık yöntemlerini tamamlayabilmesi
olduğunu söylüyor.

Beckwith’in ekibi, tahtayı bitki hücrelerini istenen şekle sokmak için 3 boyutlu olarak basılmış bir jeli kullanarak üretiyor. Bu teknoloji tahta parçaları ya da döşemelik tahtaları yapmak için kullanılabilir
ve sonra da bunlar mobilyalarda kullanılabilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) olan Beckwith, ekibinin zinya
bitkisini kullanarak küçük yapılar üretmeye başladığını söylüyor. Araştırmacılar sonuçta üretilen yapıların boyutlarını büyütmeyi umuyorlar.

Beckwith, sehpa boyutunda bir tahta üretmenin birkaç ay alacak yavaş bir süreç olacağını, ancak bu sürecin açıkça büyümesi 20 yıl alabilecek bir ağaçtan çok daha hızlı olduğunu açıklıyor.


Araştırmacılar 10 Yıl İçinde Gerçek Bir İlerleme Kaydedebilmeyi Umuyorlar


Beckwith, “Tamamen bir araya getirilmiş bir masa üretir miydim bilmiyorum çünkü bu alanı kullanmanın çok iyi bir yolu değil ve orada çok boş hacim var. Ama bunun yapılma potansiyeli bulunuyor,” diyor.

Ağaçlardan elde edilen tahta ve laboratuvarda üretilen tahta arasındaki farkları anlatırken Beckwith şöyle diyor: “Şu anda, bu tür yapılar ve geleneksel bir tahta yapı arasındaki fark, geleneksel tahtanın çok yapısal olması. Tahtada damarlar bulunuyor ve bunlar belirli bir yöne doğru oluyorlar çünkü bunlar sıvının ağaca akmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış damarlar. Ama bizim durumumuzda, biz şu anda bu uyuma sahip değiliz, dolayısıyla bizimki daha çok yapıda yönlülüğün olmadığı bir suntaya ya da bir kompozite benziyor.”


Bu çalışma başlangıç aşamalarında olmasına rağmen, MIT’de bir doktora adayı olan Beckwith 10 yıl içinde gerçek bir ilerleme kaydedebilmeyi umduğunu söylüyor.

Beckwith, “Bu harika bir vizyon ve insanlar gerçekten de bu konsepti
benimsediler. Bu birçoğumuzun farkında olduğu ve çözümünün bir parçası
olmak istediği bir sorun. Bu nedenle, daha fazla ilgi uyandırmayı ve bunun
gerçekten de olmasını sağlamak için daha fazla insanı işin içine dahil etmeyi umuyorum,” diyor.

Orijinal makale: BBC News

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here