Kimyagerler Plastik Üretmenin Daha Çevre Dostu Bir Yolunu Bulmaya Yaklaşıyorlar

0
323

Plastikler bir çevre sorunu. Sıradan plastikler için etilen ve karbonmonoksit gibi öncü maddelerin üretilmesi fosil yakıtları tüketiyor ve bol miktarda
karbondioksit salınımına neden oluyor.


Geçtiğimiz yıllar içinde, kimyagerler bu süreci tersine çevirmek için
elektrokimyasal hücreler adı verilen cihazlar geliştirdiler. Ancak bu çevre dostu vizyonun ortaya koyduğu bir sorun var: bu hücreler genellikle kendilerinin üretimi enerji gerektiren yüksek derecede alkali katkı maddelerini tüketiyorlar.


Şimdi, California, Berkeley Üniversitesi’nde bir kimyager olarak görev yapan Peidong Yang ve ekibi ile ikinci bir grup, bu alkalilik sorununu çözme yolunda ilerlemeler kaydediyorlar. Kaydedilen bu ilerlemelerden bir tanesi, iki elektrokimyasal hücreyi birbirine bağlıyor ve bir diğeri de alkali katkı maddeleri tüketimi olmadan istenen kimyasalı üretmek için enzim benzeri bir katalizöre başvuruyor.


Yenilenebilir Elektrikle Çalıştırılabilen Bir Cihaz Kullanıldı


Toronto Üniversitesi’nde bir kimyager olan Edward Sargent liderliğindeki bir ekip, işe katı oksit elektrokimyasal hücre adı verilen bir cihazla başladı. Bu cihaz karbondioksiti karbonmonoksite çevirmek için yüksek ısıları kullanıyor ve yenilenebilir elektrikle çalıştırılabiliyor. Bu karbonmonoksit, katalizörleri etilen üretimine uygun hale getirilmiş başka bir elektrokimyasal hücreye akıyor.


Joule’de yayınlanan çalışmadaki bu ikili rektör artık hidroksit tüketmiyor.
2020 yılının Aralık ayında Nature Energy’de yayınlanan bir diğer çalışmadaysa, Yang ve meslektaşları alkalilik sorununun üstesinden gelmenin çok farklı bir yolunu bildirdiler. Araştırmacılar katalizörü hidroksit iyonları eklenmeden nötr pH’ta çalışacak şekilde yeniden tasarladılar. Cihaz sadece minimal düzeyde bir karbonat üreterek gazı karbonmonoksite çevirebiliyor. Ama bu hücre, henüz bu karbonmonoksiti ve sudan gelen hidrojeni etilene ve diğer hidrokarbonlara
çevirmiyor.

Orijinal makale: Science Mag

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here