2020 ısı dalgalarından kontrol altına alınması zor yangınlara kadar aşırı iklim olaylarının gerçekleştiği bir yıl oldu ve bilim insanları bunların çoğunu direkt olarak insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor. İşte her birisi can kayıplarına ve büyük hasarlara yol açan bu aşırı iklim olaylarından bazıları.
Avustralya’nın “Kara Yazı”
Haziran 2019 ve Mart 2020 arasında Avustralya’nın güneydoğusunda etkili olan yangınlarda yaklaşık 11 milyon hektar alan yandı ve düzinelerce insan hayatını kaybetti. Araştırmacılar iklim değişikliğinin bu yangınların meydana gelme olasılığını en az yüzde 30 oranında daha mümkün kıldığını bildirdiler.
Oluşan müthiş büyüklükteki dumanlardan biri atmosferde rekor bir düzey olan 31 kilometreye kadar yükseldi ve Dünya’nın koruyucu ozon tabakasının derinliklerine ulaştı. Bunun ne tür kimyasal izler bıraktığı net olmasa da, bu kadar büyük bir dumanın ozon tabakasını tahrip edecek kimyasal reaksiyonları tetikleme potansiyeli bulunuyor.
ABD’nin Batısındaki Yangınlar
ABD’nin batısında gerçekleşen rekor seviyedeki yangınlar yürek burkan görüntülere yol açtı. Kasım ayının ortasına gelindiğinde, California’da meydana gelen 9,200’ü aşkın yangın yaklaşık 1,7 milyon hektar alanı yakmıştı ve bu, eyalette bir önceki yangın rekorunun kırıldığı yıl olan 2018’de yanan alan miktarının iki katından daha fazlaydı.
Bu sırada, Colorado da tarihinin en büyük üç yangınıyla savaştı. Bu yangınlar, toplamda 219,000 hektardan fazla alanın yanmasına neden oldu.
California’dan Colorado’ya kadar, iklim değişikliği nedeniyle artan ısı seviyeleri ilkbahardaki kar erimesinin daha erken gerçekleşmesine yol açtı ve bu da yazın daha kuru bir vejetasyonla sonuçlandı. California’da, bu son derece kuru vejetasyonun rekor düzeydeki ısı dalgasıyla birleşmesi eyaletteki yangınlar için zemin hazırladı.
Sibirya’daki Erime
Ocak’tan Temmuz’a kadar, Sibirya rekor düzeyde ısı seviyelerine, Kuzey Kutup Bölgesi’nde eşi görülmemiş yangınlara ve donmuş toprakların erimesine yol açan kuvvetli bir ısı dalgasının pençesindeydi.
Sibirya’da 38 dereceye kadar çıkan bu sıcaklık, iklim değişikliği olmadan imkansız olurdu. Bilim insanlarına göre, insan etkisi bu ısı dalgasını en az 600 kat ve belki de 99,000 kat daha olası hale getirdi. Dahası, bu yılki Arktik yangınlar nedeniyle atmosfere karışan karbondioksit, bölgenin 2019 yılına ait olan bir önceki rekorunu da kırdı.
Bu karbondioksit daha da ileri düzeyde bir ısınmaya yol açabilir ve yangınlar da donmuş toprakların erimesini hızlandırabilir. Ve bu durum da, diğer bir sera gazı olan metanın daha fazlasının atmosfere karışmasına neden olabilir.
2020 ısı dalgalarından kontrol altına alınması zor yangınlara kadar aşırı iklim olaylarının gerçekleştiği bir oldu ve bilim insanları bunların çoğunu direkt olarak insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor. İşte her birisi can kayıplarına ve büyük hasarlara yol açan bu aşırı iklim olaylarından bazıları.
Orijinal makale: ScienceNews