Alüminosilikat Camının İç Atomik Yapısı İncelendi

0
777

Tokyo Üniversitesi’nden bir araştırmacılar ekibi, alüminosilikat camının iç atomik yapısını daha iyi anlamak için, ileri elektron spektroskopisini ve bilgisayar simülasyonlarını kullandı. Araştırmacılar evre ayrımlı bölgelerin içindeki alüminyum atomları arasında karmaşık koordinasyon ağları olduğunu buldular. Bu çalışma, akıllı elektronik aletlerin dokunmatik ekranları için daha gelişmiş camların yapılmasına olanak tanıyabilir. 

Akıllı telefonlar, tabletler ve güneş panelleri için olan talep arttıkça, daha yüksek kaliteli, sağlam ve saydam camlar için olan gereksinim de artıyor. Bu uygulamalar için var olan materyal adaylarından birine alüminosilikat camı adı veriliyor. Alüminosilikat camı, alüminyum, silikon ve oksijenden oluşuyor. Tüm amorf materyallerde olduğu gibi, bu cam da basit bir kafes oluşturmuyor ve daha çok düzensiz bir “donmuş sıvı” şeklinde var oluyor. 

Çalışmada Yüzde 50 Alüminyum Oksit Ve Yüzde 50 Silikon Dioksitten Oluşan Bir Cam Kullanıldı

Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlanan çalışmalarında, yüzde 50 alüminyum oksit ve yüzde 50 silikon dioksitten oluşan bir camın içindeki atomların dizilimini ortaya çıkarmak için, elektron enerji kaybı ince yapı spektroskopisini taramalı geçirimli elektron mikroskobuyla birlikte kullandılar. 

Araştırmacılar elektron enerji kaybı ince yapı spektrumlarının profilini piksel piksel uydurarak, çeşitli alüminyum yapılarının miktarını nanometre kesinliğiyle belirlediler. Ekip ayrıca, verileri yorumlamak için bilgisayar simülasyonlarını da kullandı. 

Araştırmacılardan Teruyasu Mizoguchi, “Alüminosilikat camlar yüksek ısılara ve basınç gerilmelerine dayanacak şekilde üretilebilir. Bu onları, dokunmatik ekranlar, dağılmaz camlar ve fotovoltaik gibi çok çeşitli endüstriyel ve tüketici uygulamaları için kullanışlı hale getiriyor,” diyor. Alüminosilikat aynı zamanda doğal olarak da oluştuğundan, bu teknik aynı zamanda jeolojik araştırmalar için de kullanılabilir. 

Orijinal makale: Phys.org

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here