2,5 Yaşındayken Uykunun Amacında Büyük Bir Değişim Meydana Geliyor

0
1190

California, Los Angeles Üniversitesi’nden bir araştırmacılar ekibi, uyku üzerine yapılan 60’ı aşkın çalışmayı analiz etti ve yaklaşık olarak 2,5 yaşındayken uykunun işlevinde büyük değişimler meydana geldiğini keşfetti. 

Beynimiz yaşamımızın ilk 2,5 yılında hızlı bir şekilde gelişiyor ve görünen o ki, “REM uykusu” adı verilen uykunun miktarı bu yaştan sonra önemli ölçüde azalıyor. REM uykusu hızlı göz hareketleri uykusu anlamına geliyor. Uykunun bu evresinde gözler rastgele ve hızlı bir şekilde hareket ediyor ve vücut genelindeki kaslarda kasılmalar meydana geliyor. Fizyolojik olarak diğer uyku evrelerinden farklı olan REM uykusu, aynı zamanda da en canlı rüyaların görüldüğü uyku evresi. 

Tüm bunlar sırasında, genç bir beyin nöronları birbirine bağlayan ve onların iletişim kurmalarına olanak tanıyan nöronal bağlantı noktalarını oluşturmak ve sağlamlaştırmakla meşgul oluyor. Genel anlamda, bu uyku evresinde beyinde çok önemli işler gerçekleşiyor. 

Uyku Sırasında Beyinlerimiz Dinlenmiyor

Bilim insanlarının hesaplamalarına göre, bebeklerin uykusunun yüzde 50’si REM’den oluşuyor. 10 yaşına geldiğimizde, bu oran yüzde 25’e iniyor. 50 yaşına ulaştığımızdaysa, uykumuzun sadece yüzde 15’i REM uykusu oluyor. Çalışmanın başyazarı Gina Poe’ya göre, uyku gıda kadar gerekli. Denizanalarından kuşlara ve balinalara kadar herkes uyuyor ve uyku sırasında beyinlerimiz dinlenmiyor. 

REM uykusu miktarındaki bu azalmanın olası bir açıklaması, yaşımız ilerledikçe REM uykusunun amacının bir nöral bağlantılar altyapısı oluşturmaktan çıkıp,  gün içinde alınan ufak hasarların onarıldığı ve zararlı kimyasalların ortadan kaldırıldığı bir onarım ve bakıma dönüşmesi olabilir. 

UCLA’deki araştırmacılar ekibi, yaklaşık olarak 2,5 yaşındayken belirgin bir dönüm noktasının gerçekleştiğini ve bu işlevsel değişimin çok hızlı bir şekilde meydana geldiğini keşfetti. Araştırmacılardan Van Savage, bu değişimin kısa bir süre içinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ve bunun biz bu kadar küçükken meydana gelmesi karşısında şoke olduğunu söylüyor. 

Science Advances’de yayınlanan çalışmanın sağladığı en büyük çıkarımlardan biri, bir kez daha, uykunun sağlığımız ve zihinsel iyiliğimiz için ne kadar büyük bir önemi olduğunun onaylanmış olması. Poe’ya göre, kronik uykusuzluğun diyabet, obezite, bunama ve diğer bilişsel bozukluklar gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına katkı sağlıyor olması büyük bir olasılık. Poe, “Kendinizi yorgun hissetmeye başladığınızda uykuyla savaşmayın ve yatmaya gidin,” diyor.

Orijinal makale: Universal-Sci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here